A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mégsincs megegyezés – az EU elutasítja Magyarország kompromisszumos javaslatát


A Reuters forrása szerint a javaslat elfogadhatatlan volt az EU több vezetőjének.

Az uniós vezetők nem fogadták el a magyar kormánynak azt a javaslatát, amely az 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt támogatásra vonatkozott – tudta meg a Reuters.

Orbán Viktor még a decemberi csúcstalálkozón próbálta meggyőzni a tagállamokat, hogy nem a közös uniós adósság a megoldás. „Mi más jövőt képzelünk el Európa számára: olyat, amely a közös eladósodás helyett az erős tagállamokra épül” – írta akkor a kormányfő. 

Nemrég a magyar kormány is tett egy kompromisszumos javaslatot, ami szerint Magyarország kész jóváhagyni a támogatást, ha cserébe a tagállamok garantálják, hogy minden évben döntenek arról, hogy továbbra is küldjük-e ezt a pénzt, vagy sem.

Most a Reutersnek nyilatkozott anonim módon egy magasrangú uniós tisztviselő, aki szerint továbbra sincs megegyezés a felek között. A Reuters forrása úgy fogalmazott, hogy a javaslat elfogadhatatlan volt az EU többi vezetőjének. Mint mondta, ha ehhez hozzájárulnának, akkor Orbán Viktor gyakorlatilag bármelyik alkalommal ismét megvétózhatná Ukrajna támogatását, és ez az, amit el akarnak kerülni.

(Mandiner)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések