A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb ország szakította meg diplomáciai kapcsolatait Tajvannal


Nauru megszakítja diplomáciai kapcsolatait Tajvannal és a Kínai Népköztársasággal kezdeményez kapcsolatfelvételt – jelentette be hétfőn a csendes-óceáni szigetország elnöke, David Adeang Facebookon közzétett videóüzenetében. A hírt Tajpej megerősítette.

Közleményében a yareni kormány kiemelte: az “egy Kína” elve mentén döntött a Pekinggel történő kapcsolatfelvétel mellett, s hozzátette, hogy a változás “Nauru fejlesztése irányában tett fontos lépés”. Sajtótájékoztatóján Tien Csung-kvang tajvani külügyminiszter-helyettes megerősítette a hírt és azt vetette Kína szemére, pénzügyi támogatás ígéretével vette rá Naurut a lépésre, melyet egyébként “rajtaütésszerűnek” nevezett.

Kína támadást akar intézni a demokrácia és a szabadság ellen, melyre a tajvani nép oly büszke – jelentette ki.

Nauru a bejelentést két nappal a tajvani elnökválasztás után tette, melyen a függetlenségpárti Laj Csing-tö aratott győzelmet. A kínai külügyminisztérium üdvözölte a naurui bejelentést, és leszögezte: kész új fejezetet nyitni a csendes-óceáni állammal való kapcsolataiban.

A naurui kormány döntése újabb bizonyíték arra, hogy a világ az “egy Kína” elv felé fordul és hogy a történelem is erre halad

– jelentette ki a tárca egyik szóvivője.

Ezzel 12-re csökkent azon országok száma, melyek Tajvant önálló államként ismerik el, beleértve a Vatikánt is. Az alig 12 500 lakosú, 21 négyzetkilométernyi Nauru volt az utolsó csendes-óceáni állam, mely Peking helyett Tajpejben tartott fenn diplomáciai képviseletet. Legutóbb, tavaly márciusban Honduras jelentette be, hogy megszakítja Tajpejjel ápolt diplomáciai kapcsolatait és Pekingben nyit nagykövetséget. Kína szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel valósítja meg az újraegyesítést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések