A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politico: frontális támadásra készülnek Orbán Viktor ellen uniós képviselők


A brüsszeli lap szerint előfordulhat, hogy egy Orbánnal való újabb zűrzavaros alkuval magát gáncsolná el az Európai Unió.

Az uniós képviselők frontális támadásra készülnek Orbán Viktor miniszterelnök ellen, amiért blokkolja az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást – kezdi a Politico hétfői hírlevele.

A brüsszeli székhelyű lap szerint szerdán a képviselők Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével ülnek le vitatkozni arról, hogy a Bizottság miért oldotta fel a Magyarországnak szánt uniós támogatások egy részét. A kérdés annak ellenére merült fel, hogy saját értékelésük szerint Magyarországon aggályos a korrupció és a jogállamiság ügye, így a támogatásokkal való visszaélés is reális veszélyt rejt magában.

Petri Sarvamaa finn néppárti EP-képviselő aláírásgyűjtést kezdeményzett annak érdekében, hogy függesszék fel a magyar kormány szavazati jogát a tagállamok tanácsában. A hírlevél szerint erről szóló petícióját már 120 EP-képviselő írta alá. Az EU ugyan nem rúghat ki egyetlen országot sem az Unióból, de a lisszaboni szerződés 7. cikkelyének köszönhetően megvonhatja a tagállamok szavazati jogát.

Az EP-képviselők csütörtökön szavaznak a Magyarországot érintő állásfoglalásukról. A Politico szerint az sem kizárt, hogy felhívást intézhetnek majd az uniós országoknak, hogy kövessék a lisszaboni szerződés 7. cikkelyének 2 bekezdését, még inkább arra sarkallva a vezetőket, hogy lépjenek fel Orbán Viktor ellen.

A Politico szerint a fentebb említettek ellenére sem valószínű, hogy Magyarországot megfosztják szavazati jogától, ugyanis a 26 tagországnak egyhangúlag kéne megállapítania, hogy Magyarország „súlyosan és tartósan” megsérti az uniós alapértékeket. Márpedig a portál értesülései szerint több uniós vezető sem támogatja Magyarország teljes körű kiközösítését, annak ellenére sem, hogy Orbán „illiberális demokráciáját” ellentétesnek gondolják az EU alapelveivel.

A lap szerint valószínűbb egy „zűrzavaros” megoldás. Diplomaták és tisztviselők szerint a vezetők már most arra készülnek, hogy újabb kompromisszumot kössenek Orbánnal a költségvetési reform és az Ukrajnának nyújtott támogatás jóváhagyása érdekében – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a jövőben több vétójogot kap.

Több uniós diplomata és tisztviselő is azon az állásponton van, hogy a rövidtávú problémák foltozgatása további hosszútávú problémákat szülhet. „Nem gondolkodnak stratégiailag, csak a tüzet oltják” – idézi a lap az egyik kritikus hangot.

Nemrég Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője azt hangsúlyozta, hogy nem szabad megalkudni Magyarországgal. Szerinte kemény hat hónap elé néznek, mielőtt Magyarország kerülne az EU elnökségének élére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések