A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb nagy támadásra készül Oroszország Kelet-Ukrajnában


Oroszország újabb nagyszabású támadást tervez, amint alkalmas lesz a terep Dél- és Kelet-Ukrajnában, közölte a Háborús Tanulmányok Intézete (Institute of the Study of War) január 14-i jelentésében. Az orosz csapatok arra várnak, hogy megfagyjon a talaj, így könnyebben lehessen közlekedni.


Orosz források szerint az offenzíva valamikor január 12. és február 2. között kezdődhet, a talaj állapota mellett leginkább Ukrajna védekezésének kimerültségétől függ, pontosan mikor. A jelentés azt írja, a fronton lévő személyzet létszáma lehetővé tenné Oroszország számára, hogy helyi támadásokat végezzen, de a források szerint a hadsereg jelenleg nem lenne képes operatív szempontból támogatni a jelentősebb áttöréseket.

A hideg időjárási körülmények mindkét oldalon jelentősen befolyásolják a szárazföldi tevékenységeket, de az ukrán erők beszámolója szerint hatással van az orosz légierő működésére is. Az ISW korábbi értékelése szerint a fagyos körülmények korlátozzák a front menti műveleket, de Oroszország megpróbálja fenntartani vagy fokozni a Kelet-Ukrajnai offenzívát a kedvezőtlen időjárás ellenére is.

Emellett az ISW arról is beszámolt jelentésében, hogy az orosz Nyomozó Bizottság hivatalos vizsgálatot indított a január 13-án Szentpéterváron történt tűzeset miatt. Ekkor több mint 70 ezer négyzetméternyi ingatlan égett le, amely az egyik legnagyobb orosz online áruházhoz, a WIldberrieshez tartozott. Meg nem nevezett források az orosz médiának azt mondták, hogy a tűz oka gyújtogatás lehetett. A kár meghaladja a 125 millió dollárt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések