A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ugrott Eva Kaili mentelmi joga

Az Európai Unió Törvényszéke kedden kiadott végzésében elutasította Eva Kaili keresetét, amelyben az Európai Parlament korrupcióval vádolt volt alelnöke az európai legfőbb ügyésznek a képviselői mentelmi joga felfüggesztését célzó kérelme és az Európai Parlament elnökének ezzel kapcsolatos határozata ellen nyújtott be.

Eva Kaili arra kérte az Európai Unió Törvényszékét, hogy semmisítse meg mind az európai legfőbb ügyész kérelmét, mind pedig az Európai Parlament elnökének határozatát.

A vizsgálat azon nyomozás része, amelyet a belga rendőrség az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányba keveredett, azóta leváltott szocialista alelnöke, Eva Kaili ügyében, titkosszolgálati jelentések alapján indított 2022 decemberében.

Az uniós törvényszék kedden kiadott végzésében az Eva Kaili által benyújtott keresetet teljes egészében elutasította, mivel a szóban forgó kérelmek nem támadhatók meg.

Hangsúlyozták: a mentelmi jog feloldása iránti kérelem a nyomozás eredményességének biztosításához elengedhetetlen előzetes és szükséges intézkedés, amennyiben az érintettet megillető mentelmi jog akadályozza a vele kapcsolatos nyomozást.

Az uniós törvényszék szerint a kérelmek nem tartalmaznak semmilyen végleges álláspontot sem az Európai Ügyészség részéről az Eva Kaili ellen indított vizsgálat tekintetében, sem pedig az Európai Parlament részéről Kaili jogi helyzetére vonatkozóan, és nem váltanak ki olyan kötelező joghatásokat sem, amelyek azáltal érinthetik Kaili érdekeit, hogy jogi helyzetében változást idéznének elő.

Az ügy előzménye, hogy Laura Kövesi, az Európai Ügyészség főügyésze a képviselői juttatások kezelésével kapcsolatosan, az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós botrány miatt elrendelt nyomozás részeként indított vizsgálat alapján 2022. december 15-én kérelmet nyújtott be Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének, hogy függessze fel Eva Kaili uniós parlamenti mentelmi jogát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések