A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szlovákia: Nem tetszik az ellenzéknek, hogy kulturális minisztérium elzárta a pénzcsapokat az LMBTQ-projektek felé


Csütörtökön is folytatódtak a kormányellenes tüntetések Szlovákia több nagyvárosában, ezúttal azonban már nem a Speciális Ügyészség eltörlése volt fókuszban a pódiumon, hanem az LGBTI-jogok. Az ellenzék által szervezett megmozdulásokon a főszerepet ma (január 18.) Martina Šimkovičová (SNS) kulturális miniszter keddi kijelentése kapta, aki időközben el is zárta a pénzcsapokat a LGBTI-projektek felé.   

Šimkovičová kedden azt írta a facebookon, a polgárok mondjanak véleményt, hogy „a műemlékek felújítására, a művészek támogatására, vagy gyerekeknek szánt drag queen fesztiválokra” költsön a kormány a költségvetésből.

A progresszívek a pénzcsapok elzárását azonnal az LGBTI-közösség elleni gyűlöletként mutatta be.

Tény azonban az költségvetési forrásokból nem egyszer egészen ellentmondásos projektekhez is jutottak tetemes összegek (pl. drag show fiataloknak és hasonlók). Közben pedig az egész liberális mainstream költségvetési megszorításokat követel – persze, elsősorban a 13. nyugdíjat, a családtámogatásokat és az energiakompenzációs rendszert bírálják.

A PS ezzel komoly dilemmába sodorta a KDH-t is, amely kereszténydemokrata vonalat próbál tartani miközben a liberális pártokkal van együtt az ellenzéki oldalon. Első érdemi nyilatkozatuk szerint az általuk szervezett tüntetéseken erről a témáról nem fognak beszélni.

Mózes Szabolcs legalább kétszer, Orosz Örs, a Magyar Szövetség alelnöke legalább egyszer részt vett az ellenzéki tüntetéseken – akkor viszont még csak a Speciális Ügyészségről és a büntetőtörvénykönyv módosításáról volt szó. Mózes és Orosz akkor az ellenzék részeként beszélt a Magyar Szövetségről a párt nevében, felhatalmazás nélkül. Most az általuk is támogatott tüntetések a legalábbis kétes megítélésű LMBTI-támogatások fenntartásáért folynak.

A pozsonyi megmozdulás moderátora, Kristína Tormová csütörtök este a pódiumon arról beszélt, hogy „mikor ellátogat a kulturális minisztérium honlapjára, olyan érzése van, mintha konspirációs portálon járna”, majd kijelentette, hogy Šimkovičová posztja gyűlöletkeltő.


A jelen lévő tömeg azt kiabálta: „Mondjon le!”  

Michal Šimečka, a PS elnöke később arról beszélt, hogy az ellenzéknek egyelőre sikerült feltartóztatnia a kormányt, hogy megszavaztassa a parlamenttel a büntetőtörvénykönyv módosítását és a Speciális Ügyészség eltörlését.

Katarína Koščová énekesnő pedig Andrej Danko balesetét emlegette fel: „A kormány kultúrájáról is szó van, arról, hogy a házelnök balesetet okot, elhagyja a helyszínt majd két nappal később bejelenti, hogy indul államfőnek” – mondta.

A pozsonyi megmozdulásra 20 ezer fő vehetett részt, a becslések azt mutatják, hogy többen vonultak utcára, mint a múlt héten.  

Kassán is tüntetnek. Ott pedig már az elnökválasztás politikai vetületét is tapasztalni lehetett. Ladislav Kuna (SaS) Peter Pellegrinit bírálta, amiért egy alkalommal az orosz nagykövettel fotózkodott egy orosz zászló előtt Jan Palach halálának évfordulóján. Palach 1969-ben Csehszlovákia megszállása ellen tiltakozásul felgyújtotta magát a Vencel-téren.  

A PS-t és az ellenzéket már korábban is bírálták nem csak a kormány, de a sajtó részéről is, amiért a tüntetések egyre inkább Ivan Korčok, atlantista-progresszív elnökjelölt esélyeinek növelését szolgálják.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések