Az almás karaj lágy, tejszínes szószban puhul, és egyszerűen abbahagyhatatlan.
Ezt a fűszeres, omlós almás sertéskarajt mindenképpen próbáld ki, ha szereted a gyümölcsökkel együtt sült húsokat. A szeleteket elkészítés előtt klopfold ki, és tartsd fél órát szobahőmérsékleten, így nem fognak összeugrani sütés közben. A tökéletes eredmény elérése érdekében érdemes húshőmérőt használnod.
Hozzávalók 4 személyre
A sertéskarajhoz:
👉 4 szelet karaj
👉 1 evőkanál liszt
👉 1 teáskanál só
👉 1 teáskanál fokhagymapor
👉 1 teáskanál vöröshagymapor
👉 1 teáskanál chilipor
👉 1 kávéskanál bors
👉 1 kávéskanál füstölt paprika
👉 1 evőkanál olaj a sütéshez
A szószhoz:
👉 2.5 dkg vaj
👉 2 dl tejszín
👉 2 teáskanál magos mustár
👉 1 alma
👉 1 hagyma
👉 1 dl száraz fehérbor
👉 1 evőkanál olaj
👉 1 teáskanál őrölt gyömbér
👉 1 teáskanál étkezési keményítő
👉 1 teáskanál méz
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A hússzeleteket klopfold ki. Szórd meg mindegyik darabot negyed teáskanál sóval, és dörzsöld bele a húsba. Hagyd szobahőmérsékleten fél órát. Közben a lisztet keverd el a fűszerekkel. A pihentetési idő elteltével forgasd meg benne a húsokat. Egy serpenyőben hevíts olajat, és darabonként 5-12 perc alatt süsd a karajt készre. Mivel az optimális sütési idő függ a hús vastagságától is, érdemes hozzá húshőmérőt használni: akkor éri el a megfelelő állagot, ha a hőmérő belül 62 fokot mutat. Ha ilyen eszközöd nincs, vágd félbe a húst: ha tiszta szaft jön ki belőle, készen van. A kisült hússzeleteket tedd félre, amíg elkészíted a mártást.
Ehhez ugyanebben a serpenyőben melegíts össze egy evőkanál vajat és olajat, és párold rajta üvegesre az apróra vágott hagymát. Keverd el a gyömbérrel és a felcikkezett almával. Öntsd fel a borral, és ebben párold puhára az almaszeleteket öt perc alatt. Közben a tejszínt keverd el a mustárral, a keményítővel és a mézzel. Öntsd a puha almára, keverd össze, és várj egy rövid időt, amíg besűrűsödik. Végül pakold vissza a hússzeleteket a serpenyőbe.
0 Megjegyzések