Az otthon készült tepertős pogácsának nincs párja. Készítsd krumplis tésztával!
A tepertős pogácsa is otthon készítve az igazi: puha, krumplis tésztából egyszerűen utánozhatatlan. Készítheted vendégváró ropogtatnivalónak is, de egy tartalmas leves után második fogásként is remekül működik. A tésztát háromszor kell hajtogatni és pihentetni, így lesz szép leveles.
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
👉 50 dkg liszt
👉 15 dkg vaj
👉 2.5 dkg élesztő
👉 2 teáskanál só
👉 1 közepes krumpli
👉 1 tojássárgája
👉 1 dl tej
👉 1 evőkanál tejföl
👉 1 teáskanál cukor
👉 1 tojás a kenéshez
A tepertőhöz:
👉 15 dkg tepertő
👉 1 kávéskanál só
👉 0.5 kávéskanál bors
Elkészítés:
A krumplit kockázd fel, főzd puhára. Ha kész, még melegen törd össze, és hűtsd langyosra. A tejet keverd össze a tejföllel, és együtt langyosítsd meg. Add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet szitáld át, és morzsold el a felkockázott, puha vajjal. Add hozzá a sót, a krumplit, a tojássárgáját, végül az élesztős tejet. Dolgozd jól ki, és letakarva keleszd egy óra alatt a duplájára. Közben a tepertőt daráld le, ízesítsd sóval, borssal.
A megkelt tésztát nyújtsd ki egy centi vastagra. Kend meg a darált tepertővel, majd hajtogasd a következő módon: a felső egyharmadát hajts középre, erre rá az alsó egyharmadát. A bal oldalt is középre, a jobb oldalt is. Takard le, és pihentesd negyedórát. A pihentetés után nyújtsd ki, hajtogasd, pihentesd, majd ismételd meg harmadszor is. A harmadik pihentetés után nyújtsd ki kétcentisre, a tetejét vagdosd be, szaggasd ki pogácsaszaggatóval, sorakoztasd fel őket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, és kend meg a tetejüket felvert tojással. A sütőt kapcsold be 200 fokra. Amíg melegszik, még hagyd letakarva pihenni a pogácsákat, majd húsz perc alatt süsd ki őket.
0 Megjegyzések