A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nőtt a belföldi vendégek száma a magyar szálláshelyeken


Tavaly novemberben a magyarországi turisztikai szálláshelyeken 1 millió vendég 2,5 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 13, a vendégéjszakáké 7,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Novemberben a vendégéjszakák 75 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 6,3 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 11 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 9,3, a vendégéjszakáké 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A vendégek száma 545 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 428 ezer vendéget és 943 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 8,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 7 százalékkal nőtt 2022 novemberéhez mérten.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 20, illetve 12 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 14 százalék volt.

A külföldi vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A turisztikai szálláshelyekre érkezett 502 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 383 ezer vendéget és 964 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak.

Utóbbiak 85 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 14 százalékkal bővült 2022 novemberéhez mérten.

A külföldivendég-éjszakák 68 százalékát Budapest turisztikai szálláshelyein regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 5,5 százalékos részesedéssel.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 43,4 milliárd forint volt, ez folyó áron 15 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések