A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagy akcióra készül Böjte atya


Nemrég ünnepelte 65. születésnapját Böjte Csaba, de eszében sincs nyugdíjba vonulni. Sőt máris idei, nagyszabású tervein gondolkodik – írja a Ripost. 

A ferences szerzetes amolyan vándorprédikátornak áll, amelyhez az ötletet a nagy sikerű, Szállást keres a szent család elnevezésű adventi program adta. Gondolatai azonban nem csupán ekörül forognak, mutatjuk, mit tervez még és hol szeretne újabb árvaházat nyitni.

A Jóisten adja meg, hogy megmaradjatok egységben, mindig számíthassatok egymásra. Ha valaki kisebb s elborul, a többiek nyúljanak a hóna alá. Hogy ebből a szeretetközösségből élet fakadjon

– mondta meghatódva Csaba testvér az általa gondozott gyerekeknek, akik a 65. születésnapján meglepetésműsorral köszöntötték; a meghatottság könnyei mellett a finom torták sem maradtak el.

Böjte atya újabb akciókra készül, vándorprédikátornak áll

Szent Ferenc Itália különböző településein, a szabadban hirdette gondolatait, jó példával járva elöl. Csaba testvér azt tervezi: idén bejárja a Kárpát-medencét, hogy hirdesse Isten igéjét. A ferences szerzetes az utóbbi időben rengeteget gondolkodott azon, hogyan tudná eljuttatni az emberekhez azokat a fontos lelki üzeneteket, amelyek szerinte képesek volnának a világban zajló rossz folyamatok megállítására.

Ezeket az üzeneteket olyan emberek közé is szeretné elvinni, akik nem járnak templomba. Az atya bízik abban, hogy mint az adventi karavánt, következő körútját is nagy siker és érdeklődés fogadja. Ezért vándorprédikátorként tavasszal újabb 30 napos körútra indul. Ennek első állomásaként Erdélyben hirdeti az igét, innen megy tovább a Kárpát-medence többi szegletébe, piacterekre és más közterületekre.

Az eseménysort az adventi karavánhoz hasonlóan a Fővárosi Nagycirkusz támogatja. Így annyi már tudható, hogy újabb, interaktív művészeti elemekkel tarkított előadással készül az atya, aki a részleteket éppen most állítja össze. A körutat követi majd Itáliában Böjte atya lelki vezetésével egy assisi zarándoklat Szent Ferenc nyomában, amelyet a Miskolci Versbarátok Körének felkérésére vállalt Csaba testvér.

Segítség a hadiárváknak

A ferences szerzetest nagyon foglalkoztatja az is, hogy ennyi háború és békétlenség között hogyan lehet hozzájárulni ahhoz, hogy mielőbb béke legyen körülöttünk. Csaba testvérben felmerült a kérdés, hogy a háborúk idején mennyire sok gyermek veszíti el szüleit, válik hadiárvává Ukrajnában, a Szentföldön és Oroszországban. A megmentésükre szeretne sietni, ezért közadakozásból kíván létrehozni egy-egy árvaházat az említett országokban. Ennek előkészületei – a diplomáciai háttér és az adakozás feltétele, indítása – már 2024-ben elindulhat reményei szerint.

Újít az oktatáson és a felnőttképzésen

Csaba testvér gondol a már gondozásában lévő gyerekeire is, az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban ma leginkább már a nagybetűs életre készülő kamaszok vagy fiatal felnőttek vannak. A testvért ezért nagyon foglalkoztatja, hogy az oktatásuk és képzésük után a végzettségük minél inkább piacképes legyen. Már folyamatban van a felnőttképzési rendszer kiépítése, illetve az oktatás fejlesztése, újfajta oktatási módok kiépítése is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések