A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megkínozhattak egy szerb politikust, miután tiszteletét fejezte ki egy koszovói katona sírjánál


Sürgős beadványt nyújtottak be az ENSZ kínzási ügyekkel foglalkozó bizottságához, mert állítólag Nikola Sandulović szerb ellenzéki politikust elrabolták és megkínozták, miután január elején tiszteletét fejezte ki egy koszovói albán katona sírjánál, írja az Euractiv.

A szerb politikus az X-en tette közzé, hogy ellátogatott Adem Jashari sírjához. Jashari a Koszovói Felszabadító Hadsereg (UÇK) egyik alapítója volt. Őt és az 57 családtagját – köztük nőket és gyerekeket – a szerb rendőrség 1998-ban megölt. Sandulović egy koszorút helyezett el Jashari sírján, és Szerbia nevében bocsánatot kért Jashari családjától.
 
A család beszámolója szerint nem sokkal később, január 3-án Sandulović háza előtt megjelent egy fekete furgon, amiből a szerb Biztonsági Információs Ügynökség tagjai szálltak ki. Elfogták a politikust, majd a főhadiszállásukra vitték, ahol rátámadtak, és állítólag megkínozták.

Sandulović ezután a belgrádi katonai kórházba került, bordatörést szenvedett, és állítólag a fél oldalára lebénult. Az X-re felkerült egy videó is arról, mikor a politikust kórházba szállították:


Egy nappal később Sandulovićot ismét elfogták, és a belgrádi központi börtönbe vitték, ahol nem kap megfelelő orvosi ellátást. A lap szerint, a politikusnak bíróság elé kell állnia, mivel tette gyűlöletkeltő lehet a Szerbiában élő etnikai közösségek között.

Sandulović védőügyvédje egy január 6-i bírósági meghallgatáson azt mondta, egy virág elhelyezése egy síron nem számíthat bűncselekménynek. Mire Milica Grujic bíró 30 napos elzárást rendelt el. Az ENSZ bizottságának benyújtott beadványban indítványozzák, hogy a politikust vigyék át egy civil kórházba, vizsgálják meg a bizonyítékokat, amikből arra lehet következtetni, hogy a politikust valóban megkínozták, valamint biztosítsák Sandulović védelmét.
 
A szerb hírszerzés vezetője, Aleksandar Vulin elismerte, hogy ő rendelte el Sandulović elfogását. „A szerb gyilkos, Adem Jashari sírjára koszorút helyező Sandulovićot én és az ügyész utasítására vették őrizetbe. Elnézést kérek Szerbiától, hogy nem tehetek többet” – mondta Vulin a Vecsernje Novoszti szerb napilapnak.

A politikus ügyvédje, Cedomir Stojkovic vitatta Vulin kijelentését, és azt állította, hogy szerinte valójában a szerb elnök, Aleksander Vučić mozgathatja a szálakat, Vulin csak helyette vállalja a felelősséget.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések