A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A prágai lövöldözés után partizni ment a cseh miniszterelnök-helyettes

Csupán néhány órával a tavaly decemberben történt, 14 halálos áldozatot követelő prágai lövöldözést követően már egy karácsonyi partin mulatott a cseh miniszterelnök-helyettes és munkaügyi miniszter, Marian Jureckát most lemondásra szólítja fel az ellenzék – számolt be a Politico brüsszeli hírportál.

Este hét órakor egész Európa tudta, mi történt. Hogyan lehetséges az, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács egyik tagja nem tudott? Nem tudom, milyen más érvet kellene felhozni a lemondás mellett. A miniszterelnök azt mondja, sajnálja. Sajnálom az áldozatokat és családjaikat. Nem sajnálom Jurecka urat

– fogalmazott Karel Havlícek, a fő ellenzéki erő, az ANO párt politikusa.

Jurecka korábban azt mondta, a lövöldözés hírére este kilenc órakor már véget ért a mulatozás, de később elismerte, rövid szünet után ismét bulizott, késő éjszakába nyúlóan, noha már este fél hét környékén tudott a merényletről. A miniszterelnök-helyettes a napokban azonban arról is szólt, kész megfontolni a lemondás lehetőségét „rossz ítélőképessége és kommunikációja miatt”. Az ellenzék azzal is megvádolta a politikust, hogy hazudott, ám Jurecka tagadta. Petr Fiala cseh miniszterelnök kiállt helyettese mellett, közölte, „ha úgy éreztem volna, hogy nem kellene miniszterelnök-helyettesnek lennie, már megtettem volna a szükséges lépéseket”.

Ám az ügynek még koránt sincs vége, a Lidové noviny cseh napilap ugyanis interjút készített Jureckával, melyben a miniszterelnök-helyettes azt mondta, kedden rendkívüli ülés keretében tárgyal a nemzeti bizottság.

Az ügyet ott fogjuk megvitatni, és ismét elmondom azt a magyarázatot, melyet vasárnap is elmondtam a nyilvánosságnak

– magyarázta a politikus.

Az interjúban megismételte, amennyiben Petr Fiala szerint le kell mondania, megteszi, ám addig nem tartja szükségesnek a lépést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések