A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Medvegyev: bukhat a német kormány


Olaf Scholz német kancellár azt kockáztatja, hogy tömeges tüntetések miatt távoznia kell hivatalából – állítja Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök. Az EU vezető gazdaságában hétfőn egyhetes országos sztrájk kezdődött.

A németországi gazdák szerint a kormánynak a dízel-támogatások és a mezőgazdasági ágazatnak nyújtott adókedvezmények csökkentéséről szóló döntése miatt sokan közülük kiszorulnak az üzletből.

Berlin költségvetési hiányai egyenes következményei annak, hogy “csillagászati összegeket” költ Ukrajnára – érvelt Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében.

Berlin most az ukránok által használt “bizonyított fegyverrel” néz szembe, a kormányellenes tüntetésekkel, amelyek alkalmasak Scholz leváltására – állította az orosz tisztségviselő. Moszkvai tisztviselők eközben “rosszindulatú érdeklődéssel követik [az eseményeket]” – tette hozzá Medvegyev.

Németország Kijev egyik legfontosabb támogatójává vált az Oroszországgal folytatott konfliktusban, miután az Egyesült Államok és szövetségesei arra kényszerítették Ukrajnát, hogy a NATO-tagságra irányuló törekvéseiben kompromisszumok helyett a harctéren keresse a győzelmet.

Christian Lindner pénzügyminiszter egy múlt heti konferencián elmondta, hogy a német finanszírozás jelenleg az Ukrajnának nyújtott összes uniós támogatás felét teszi ki. A Kieli Világgazdasági Intézet (IfW) 23 milliárd dollárra becsüli az Ukrajnának nyújtott német kétoldalú támogatást, beleértve a menekültek befogadásának költségeit is.

Az, hogy Kijev tavaly nem ért el jelentős előrelépést a frontvonalon, aláásta a segélyek hosszú távú biztonságát. Az Egyesült Államokban a republikánus törvényhozók elutasították a további pénzeszközök elkülönítését, hacsak Joe Biden elnök kormánya nem megy bele a belföldi bevándorláspolitikával kapcsolatos engedményekbe, és nem nyújt reális tervet az ukrán győzelemre. Az EU-ban Magyarország megvétózta az Európai Bizottság tervét az ukrán kormány támogatására.

Eközben Scholz német kancellár támogatottsága összeomlott. Az INSA felmérésére hivatkozva a Bild hétfőn arról számolt be, hogy az országban a választók 64 százaléka szerint Scholznak le kellene mondania, és Boris Pistorius védelmi minisztert kellene a helyére ültetni.

A gazdák tiltakozását az váltotta ki, hogy Scholz megpróbált betömni egy 17 milliárd eurós  lyukat a 2024-es költségvetésben, amit a kormány azóta részben visszavont. A Német Gazdaszövetség ennek ellenére folytatta az “akcióhétre” vonatkozó terveit.

A tüntetők hétfőn traktorjaikkal elzárták az autópályákat, és a kormány politikája iránti megvetésük jeléül szénát, takarmányt és trágyát is az utakra borítottak. Több száz mezőgazdasági jármű gyűlt össze a berlini Brandenburgi kapunál.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések