A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyarország után Romániát is pereli a Pfizer


Beperelte a Pfizer-BioNTech Romániát. A cél, hogy a cégóriás kikényszerítse a világjárvány idején kötött szerződés ellenértékét, azaz az Covid-vakcina kifizetését, amely 2021 óta nem történt meg.


„A Pfizer és a BioNTech azt akarja elérni, hogy Románia tartsa be a kormány által megrendelt COVID-19 oltóanyagokkal kapcsolatos kötelezettségeit, amelyek a 2021 májusában aláírt, az Európai Uniónak szóló szállítási szerződés részét képezik. A hivatalos eljárásra a felek közötti hosszas megbeszéléseket követően kerül sor, amelyek a Romániával és a román kormány tagjaival való partnerség szellemében zajlottak.

A Pfizer és a BioNTech fontosnak tartja, hogy minden érintett fél tiszteletben tartsa szerződéses kötelezettségeit, amelyek azon a megállapodáson alapulnak, amely elősegítette a COVID–19 világjárványra adott európai válaszlépés sikerét”

– olvasható a Pfizer-BioNTech vállalat közleményében, amelyet a Context román portálnak juttatott el.

Ez már nem az első jogi eljárás, amely Románia ellen indított a gyógyszeripari óriás. Tavaly novemberben Lengyelországot is beperelte nem fizetés miatt, decemberben pedig ugyanezen okból Magyarországot is.

Mint ismert, Florin Cîțu volt miniszterelnök, valamint Vlad Voiculescu és Oana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek több tízmillió adag vakcina megvásárlását hagyták jóvá a már leszerződött mennyiségen felül. A teljes kár a román állam által vásárolt ingyenes vakcinaadagok miatt meghaladja az egymilliárd eurót! Romániában az oltásra jogosultak száma 10,7 millió fő, az ország 2021. január elseje előtt mégis több mint 23 millió személy számára elegendő oltóanyagot rendelt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések