A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ismét nőtt a magyar iskolát választók száma a Felvidéken


2006 óta nem látott szinten a felvidéki magyar iskolakezdők száma.

2023-ban Szlovákiában 3852 kisdiák kezdte meg alapiskolás tanulmányait magyar nyelven, ami 2006 óta a legjobb eredmény a magyar iskolaválasztás szempontjából – írta a Rákóczi Szövetség.

A Rákóczi Szövetség 2022-ben indult iskolabusz-programja az érintett településeken kiemelkedően pozitív hatást gyakorolt a magyar iskolaválasztásra, és sikeresen járult hozzá a nyelvhatáron fekvő, illetve kiemelt tehetséggondozó tevékenységet végző intézmények létszámának stabilizálódásához, több esetben növekedéséhez.

A felvidéki magyar iskolakezdők számának szinten tartása, sőt növekedése az elmúlt másfél-két évtized során a tavaly nyilvánosságra hozott, a magyar nemzetiségű és anyanyelvű lakosság csökkenését kimutató népszámlálási adatok fényében különösen jelentős teljesítmény, amelyhez számottevően hozzájárult a magyar iskolaválasztás vonzerejének növekedése.

A jelenlegi tanévben tapasztalt növekedés vélhetően már a magyar kormány által biztosított oktatásinevelési támogatás jelentős megemelésének hatását is tükrözi.

2023-ban Szlovákiában – a speciális alapiskolákat nem számolva – 2006 óta a legtöbb, összesen 3852 kisdiák kezdte meg alapiskolás tanulmányait magyar nyelven.

Az 2023/2024-es tanévben regisztrált növekedés annak fényében különösen figyelemre méltó, hogy már az eggyel korábbi tanévben is elmúlt két évtizedhez képest kiemelkedően magas, 3819 fő volt a felvidéki magyar iskolakezdők száma. A növekedés mértéke 2022-höz képest 33, 2021-hez képest 185 fő volt.

A 16 magyarlakta járás közül az előző évi, magas bázisértékhez képest a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Nagymihályi, a Nyitrai, a Rimaszombati és a Vágsellyei járásokban, valamint Pozsonyban nőtt tovább az iskolakezdők száma. Figyelemre méltó továbbá, hogy a szórványterületek közül a Nagykürtösi járásban és Kassán sikerült szinten tartani az iskolakezdők számát.

A növekedés arányaiban a Rimaszombati és a Vágsellyei járásban, valamint Pozsonyban volt legszámottevőbb (14, 13, ill. 9 százalék).

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések