A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rettegésben tartották a Debrecen környékén élőket, sorra gyújtották fel a kifosztott házakat


Egymásra mutogatnak a feltételezett elkövetők, mindegyikük szerint a másik ötlete volt.  

Különös, aggodalomra okot adó események történtek 2022-ben Dombostanya és Sámsonkert közelében. Akkoriban a környékbeli lakókat rettegésben tartotta az a betöréssorozat, mely során több ingatlant kiraboltak, illetve volt, amelyiket fel is gyújtották - írja a Haon.

A rendőrség végül kézre kerítette a feltételezett elkövetőket, a három férfi ügyében szerdán tartottak tárgyalást a Debreceni Járásbíróságon, az ügyészség jelentős kárt okozó rongálással és egyéb bűncselekménnyel vádolja őket.

Mivel a korábban megtartott előkészítő ülés során a vádlottak nem tettek a vádirattal egyezően beismerő vallomást, tárgyalási szakaszba lépett az ügy, mely a három személy egyenkénti kihallgatásával folytatódott szerdán.

Mindhárman letartóztatásban vannak, telekommunikációs úton csatlakoztak a debreceni, a nyíregyházi és a tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetekből a tárgyalóteremhez.

Az elsőrendű vádlott meghallgatása kezdetén jelezte, vallomást kíván tenni, és valamennyi bűncselekményt elismer. Bírói kérdésekre válaszolva végigvették a négy vádpontot, így saját szemszögéből mesélte el a történteket.

A többiek kényszerítették bele a betörésekbe

A 27 éves férfi a cselekménysorozat idején egy barátjával és annak apjával lakott Dombostanya környékén (a másik két vádlott), családjával ugyanis éppen haragban volt:

Én ilyen bűncselekményekbe nem szerettem volna belemenni, csak ugye ott laktam, és azt mondták, ha nem megyek velük, el kell költözzek. Nekem meg nem volt hová mennem

 – indokolta. Hozzátette, társai akkoriban lopásból éltek.

Az első betörést 2022 áprilisában hajtották végre Dombostanyán. A férfi elmondása szerint társai egy ismerősük hétvégi házát szemelték ki, akivel rossz volt a viszonyuk, így akartak bosszút állni rajta. A kerítést felfeszítették, a bejárati ajtó zárját azonban csak egy fúró segítségével tudták eltávolítani. Az ingatlanból különböző tárgyakat – elektromos szerszámokat, kannákat, bográcsot – pakoltak ki, melyet autóval otthonukba szállítottak, és ott a kamrába tették.

Hasonló módon zajlott néhány hónappal később a következő betörés. A vádlott elmondása szerint lakótársainak kevés pénze volt, és – mint fogalmazott – tudomásuk volt róla, hogy egy környékbeli házban „vannak különböző vasak, melyek a MÉH-telepen értékesíthetőek”. A ház otthonuktól mindössze néhány teleknyire volt, így cipekedniük sem kellett sokat, másnap pedig vashulladékként eladták.

Kitalálták, hogy drasztikus módon tüntetik el a nyomokat

A harmadik célpontjuk röviddel ezután egy felújítás alatt álló ház volt. A férfi szerint lakótársai kifigyelték, hogy a tatarozás idejére kiköltöztek a lakók az ingatlanból, amelyben azonban értékes tárgyakat hagytak. Egy éjjel megjelentek a ház előtt, betörtek, és kirámolták azt. Zsákmányoltak légkeveréses sütőt, televíziót, különböző elektronikai cikkeket.

Ekkor az egyikük kitalálta, hogy gyújtsuk fel az ingatlant, mert akkor az eltulajdonított tárgyakat nem fogják keresni. Ekkor elkezdte meggyújtani az ágyat, én pedig mondtam, hogy ezt már nem kellene, én nem szeretném. De mondták nekem, hogy én is gyújtsak fel ruhát vagy bármit, ami éghető

 – vallotta. Elmondta azt is, amikor a ház égni kezdett, egyikük visszament, és kinyitotta a gázpalackot is, feltehetőleg azért, hogy balesetnek tűnjön az egész.

Az esetről a katasztrófavédelem is adott ki közleményt, melyből kiderült, a ház teljes terjedelmében égett. Az épület és a benne lévő berendezési tárgyak gyakorlatilag megsemmisültek, ezzel több mint húszmillió forintos kárt okozva.


A szomszéd házat is felgyújtották

Két héttel később ugyanennek a háznak a közvetlen szomszédjában lévő, fából készült, könnyűszerkezetes épületet szemelték ki. Egyik este bementek a kertjébe, egy vascsővel felfeszítették a zárat, majd innen is elvittek minden értékesnek tartott dolgot, köztük fémkanapét, kávéfőzőt, hősugárzót.

A kihallgatás alatt lévő vádlott ezekre ugyan nem emlékszik, ez korábbi nyomozati vallomása alapján derült ki, azonban a tárgyaláson jelezte, hiányos emlékei miatt fenntartja azt. Elmondta, tudomása szerint társai ezen a helyszínen is gyújtogattak, azt azonban már nem tudta megmondani, ő is részt vett-e a ház teljes megsemmisítésében.

Bírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, egyik betörésből sem származott semmi haszna, mindent csak a fenyegetés hatására alatt tett. A tárgyalás során elhangzott, miután a rendőrség 2022 októberében őrizetbe vette a társaságot, benyújtott egy beadványt az ügyészség részére. Ebben az szerepelt, hogy társainak családja életveszélyesen megfenyegette őt és szeretteit, mondván: vonja vissza a nyomozás során tett vallomását, különben feljelentik hamis tanúzásért.

Valaki nem mond igazat

A tárgyalás fiatalabb tettestársa, a másodrendű vádlott meghallgatásával folytatódott. Az eseményeket sorrendben újra végigvette a bíróság, a fordulat azonban az volt, hogy a 20 éves férfi szerint éppen az előzőleg meghallgatott vádlott tervelte ki az összes betörést, és még a gyújtogatásokat is.

Elmondta, korábban éppen azért költözött hozzájuk a férfi, mert nem volt pénze, és emiatt rángatta bele őt és apját a cselekményekbe. Ő maga valamennyi esetben csak a sofőr szerepét töltötte be, legfeljebb segített bepakolni a tárgyakat az autóba, nem is igazán érdekelte, honnan származnak a megszerzett javak. Nem volt tudomása a gyújtogatásról sem, csak akkor döbbent rá, hogy befogadott barátja mit tett, amikor hazafelé tartva megpillantotta a szirénázó tűzoltót.

A tárgyalás szembesítéssel folytatódott, mely során mindketten a másikat vádolták meg hazugsággal, mindössze abban értettek egyet, hogy a másik fél ötlete volt valamennyi betörés.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések