A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Guardian: egyre nő a feszültség az ukrán eliten belül


Komoly ellentét feszül a politikai vezetés és a katonai vezetés között Ukrajnában – írta The Guardian.

A brit liberális lap emlékeztetett, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn lemondásra szólította fel Valerij Zaluzsnijt, a hadsereg főparancsnokát, de a katonai vezető ezt elutasította. A Guardian szerint Zelenszkij és Zaluzsnij között már egy ideje növekszik a feszültség, ez akkor csúcsosodott ki, amikor Zaluzsnij november elején az Economistnak adott interjúban borús képet festett a háború helyzetéről. A katonai főparancsnok kijelentéseit akkor elutasította az elnöki hivatal.

Az ukrán médiában hónapok óta kering az a feltételezés, hogy

Zaluzsnij lenne Zelenszkij egyetlen esélyes kihívója az elnöki posztért, ha választásokat írnának ki.

Decemberben a Kyiv Independent által ismertetett közvélemény-kutatás szerint Zaluzsnij volt Zelenszkij legfőbb kihívója, és a hivatalban lévő elnök csupán két százalékponttal győzte volna le őt a pedzegetett voksolás második fordulóban. Akkor az elnöki hivatal tagadta, hogy hallott volna a felmérésről, bár a pletykák szerint azt éppen ők rendelték meg.

Novemberben Zelenszkij a Sun című napilapnak adott interjújában óva intette a tábornokokat a politizálástól. Azt mondta, „óriási hiba” lenne, ha a parancsnokok politikai pályára lépnének. „Minden tiszteletem Zaluzsnij tábornoké és az összes parancsnoké, de szükség van a hierarchia elfogadására, abban pedig az elnök áll a csúcson” – fogalmazott akkor az elnök.

Olekszij Goncsarenko politikus, Zaluzsnij szövetségese most a Guradriannak elmondta, hogy személy szerint úgy gondolja, nincsenek alapvető ellentétek a két vezető között, de az elnöki hivatal aggódik amiatt, hogy a főparancsnok politikai nyilatkozatokat tesz.

Orysia Lutsevych, a Chatham House kutatóintézet Ukrajna-szakértője arról értekezett, hogy szerinte a Zaluzsnij elbocsátásáról szóló kiszivárogtatások célja a közvélemény tesztelése volt.

A Guardian egyébként megemlíti, hogy Zaluzsnij főparancsnok legesélyesebb utódja Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője lehet, Budanov neve védelmi miniszterként is felmerült.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések