A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Emelkedett a fizikai munkások órabére

Csaknem 20 százalékkal, 1630-ról 1952 forintra nőtt tavaly év végére a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ám ebben a decemberi minimálbér-emelés mértéke is megjelenik már.

A felsőbb bérkategóriákban mérsékeltebb volt a bérek növekedése. Ezt a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder, illetve a Moore Hungary tanácsadó tudatta az MTI-vel.

A Trenkwalder csaknem 7000 munkavállaló béradatait feldolgozva állapította meg, a legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincs jelentős eltérés, 1700-1900 forint közötti sávban mozognak, de a mezőnyből kiugrik a Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország és a főváros. Előbbi régióban 2100 forint az átlagos órabér, ami a két utóbbiban a 2600 forintot közelíti.

Hamrák Viktor szolgáltatási igazgató szerint az első látásra kiugró növekedésben szerepet játszott egy egyszeri hatás is: a minimálbér-emelés kivételesen már a decemberi béreknél érvényesült,

enélkül becslésük szerint 13-15 százalék között alakult volna a béremelkedés éves üteme.

Mivel decemberben már csak 5,5 százalékos volt az infláció az egy évvel korábbihoz képest, a reálbérek a 2023-ban tapasztalt visszaesés után ismét növekedési pályára kerültek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések