A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Antifa-per: Beismerő vallomást tett a másodrendű vádlott, az első- és a harmadrendű mindent tagadnak - Ítélettel frissítve


Elkezdődött a tavaly februári antifa-támadások vádlottjainak pere. Mindannyian külföldiek, azért utaztak Budapestre, hogy szélsőjobboldalinak tartott emberekre támadjanak.

Az elsőrendű vádlottra az ügyészség 11, míg két társára három és fél év börtönt kért.

Míg a másodrendű vádlott mindent beismert, a harmadrendű azt is tagadja, hogy része lenne a bűnszervezetnek. 

Zsúfolásig telt a tárgyalóterem hétfőn, amikor a tavaly februári antifa-támadások előkészítő ülését tartották. A teremben az elsőrendű vádlott olasz hozzátartozói, a sajtó, valamint érdeklődők voltak, amikor a büntetésvégrehajtás maszkos őrei bevezették a vádlottakat. Az elsőrendű vádlott, az olasz sajtó által már többször is megnevezett I. S. a hallgatóság felé mosolyogva lépett be a tárgyalóterembe.

Az előkészítő ülés rendkívül lassan haladt, ugyanis a hétfőn elővezetett három vádlott közül az elsőrendű olasz, míg a másod- és harmadrendű vádlottak németek, így a bírónak két tolmács munkáját kellett folyamatosan bevárnia. Csak a tárgyalások elején szokásos, a médiának és a hallgatóságnak szóló figyelmeztetések ismertetése több mint 15 percen keresztül tartott. A sértettek, vagyis azok, akiket megtámadtak, nem jöttek el a tárgyalásra. A három vádlott közül egyébként az első- és a harmadrendű nők, a másodrendű vádlott férfi.

A tárgyaláson az elsőrendű vádlott nem ismerte be bűnösségét.

Azt mondta, „nem követtem el ezeket a bűncselekményeket, nem fogadom el az ügyészség által kért büntetést”. Rá az ügyészség 11 év börtönt kért.

Vele ellentétben viszont a másodrendű vádlott a vádirattal egyező beismerő vallomást tett.

Ez azt jelenti, hogy a másodrendű vádlott mindent beismert, amivel az ügyészség őt vádolta, mindössze a büntetés mértékét nem tartja jogosnak. A bíróság a beismerő vallomást elfogadta. A bíró azt ígérte, hogy még ma ítéletet fog hozni a másodrendű esetében.

A másodrendűre és a bűnösségét be nem ismerő harmadrendű vádlottra az ügyészség három és fél év börtönt kért, ezt az ügyész fenntartotta a másodrendűre annak beismerő vallomása után is. Az ügyész kiemelte: a másodrendű vádlott ellen Németországban is büntetőeljárás zajlik, így arra kérte a bíróságot, hogy ezt súlyosbító körülményként vegye számba. A másodrendű vádlott ügyvédje azt mondta, öt-hat évvel ezelőtti ügyekről van szó, azok most nem relevánsak. Az ügyvéd túlzónak tartotta, hogy az ügyész a beismerő vallomása ellenére is fenntartotta a három és fél évet.

A harmadrendű vádlott ügyvédje jelezte, hogy azok a bizonyítékok, amik alapján védencét vádolják, pont ártatlanságát bizonyítják, nem bűnösségét.

A harmadrendű vádlott a bíróságon azt mondta: nem vagyok bűnös, nem követtem el bűncselekményt, nem vagyok tagja bűnszervezetnek.

A harmadrendű ügyvédje azt is megpróbálta elérni, hogy védencének ne kelljen jelen lennie a tárgyalásokon, ezt azonban a bíró elutasította, viszont egyelőre arról még nem döntött, hogy a német nőnek személyesen kell jelen lennie, vagy elég, ha távmeghallgatáson bekapcsolják.

Az ügyész ismertette a vádat, több, durva támadás elkövetésével vádolták meg az elővezetetetteket. Bár a teljes vádiratot, mivel azt a vádlottak is megkapták, nem ismertették hétfőn, a rövid ismertetőből is erős kép rajzolódott ki a tavaly februári eseményekről.

A vád szerint mindhárom vádlott egy olyan szervezet tagja, amelyben kiképezték őket gyors, akár életveszélyes testi sértést okozó támadások végrehajtására. A vádiratban az antifát nem nevezték meg, az ugyanis nem szervezet, hanem egy ideológia. Más kérdés, hogy a vádlottak valóban szélsőbaloldaliak.

Annyi biztos, hogy a 2023-as kitörés napja előtt többen Budapestre érkeztek, ekkor pedig már kész tervük volt arra, hogy milyen támadásokat fognak végrehajtani.

A koreográfia a következő volt: harminc másodperc alatt megrohantak öltözködésük alapján szélsőjobbosnak tűnő embereket, őket súlyosan bántalmazták, de egy hang nélkül, arcukat, kezüket eltakarva, hogy véletlenül se bukjanak le. Amint letelt a harminc másodperc, az irányító, aki nem vett részt a támadásban, jelt adott, mire menekülni kezdtek. Rétegesen öltözködtek, hogy menekülés közben át tudjanak öltözni.

Ezekkel a módszerekkel Budapesten több támadást is végre tudtak hajtani. Először a Nyugati pályaudvarnál, ahol a helyszűke miatt "csupán" ketten támadtak a vonat utasterében a sértettre. Paprikaspray-vel lefújták, de a sértettet nem tudták megverni, ezért elfutottak. Még aznap teleszkópos bottal rohantak meg egy másik áldozatot, akit úgy vertek össze, hogy a sípcsontja darabokra tört.

Végül a második támadás nem tartott harminc másodpercig sem, mert az áldozatnál volt paprikaspray, azzal pedig el tudta riasztani támadóit.

A harmadik támadást a Gazdagréti téren követték el, ott szintén teleszkópos bottal támadtak, egyikük hátulról verte tarkón a sértettet, aki hanyatt a földre rogyott, ott verték össze. A vád szerint az elsőrendű vádlott ekkor a térdénél fogva tartotta őt a földön. A férfit tollal többször is megszúrták, végül az irányító jelzésére elrohantak a helyszínről.

A negyedik támadást az első kerületi Mikó utcában hajtották végre, ahová egy párt követtek a Bartók Béla útról. Őket is teleszkópos bottal verték össze, majd az irányító jelére gázsprayt is kaptak, végül a támadóik elmenekültek.

Volt egy ötödik támadás is, ahol szintén két embert támadtak meg, szintén teleszkópos bottal.

A vádlottak az ügyészség szerint a Batthyány téren tervezték a hatodik támadást.

A téren több kisebb csoportra oszlottak, be voltak öltözve, gumikalapács, teleszkópos botok és egy önvédelmi lőfegyver is volt náluk.

Ekkorra azonban már a korábbi támadásaikkal felhívták magukra a hatóságok figyelmét is: követték őket, ezt pedig kiszúrták, így menekülni kezdtek. Metróval a Deák térre mentek, ahonnan taxival próbáltak eltűnni, de ez már nem jött össze. A taxit a rendőrök megállították a Teréz körúton, és ott végül elfogták őket. A csoport tagjai az ügyészség szerint megpróbálták a fegyvereiket elrejteni a taxiban, de ezeket a rendőrök végül megtalálták.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje, Magyar György személyesen nem vett részt a tárgyaláson, de korábban azt mondta, hogy a védence „. Úgy érzi, feleslegesen tartották ilyen szigorú felügyelet alatt. Kezdetben a kapcsolattartást sem engedélyezték a szüleivel. Nemzetközi terroristaként tekintenek rá”. Az elsőrendű vádlott olasz cellatársa nemrég arra panaszkodott az olasz sajtónak, hogy embertelen körülmények között tartják.


FRISSÍTÉS

A másodrendű vádlottat a bíró végül három év fegyházra ítélte és öt évre kiutasította a férfit Magyarország területéről bűnszervezetben való részvétel miatt.

Legkorábban büntetésének kétharmada letöltése után szabadulhat. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a férfi ellen büntetőeljárás van folyamatban, azt azonban enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerő vallomást tett és nem büntetett előéletű. Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen, súlyosabb büntetést kért a másodrendű vádlottra, míg annak ügyvédje enyhítésért nyújtott be fellebbezést, így ez az ítélet egyelőre nem jogerős.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések