A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Picsog a hvg: "A Budapesten raboskodó olasz antifasisztát patkányokkal, poloskákkal és bunkó őrökkel teli börtönben őrzik"

Poloskákkal teli ágyakon alszik, mentális problémákkal küzdő rabokkal van összezárva, az étel ehetetlen, ordibáló őrök vigyáznak rá - meséli volt cellatársa a Budapesten raboskodó antifasiszta aktivistáról.

Erről a szélsőliberális hvg számolt be.

A Budapesten tavaly februárban letartóztatott és azóta börtönben ülő olasz szélsőbaloldali aktivista, Ilaria Salis cellatársa adott interjút az olasz Repubblicának. A 43 éves Carmen Giorgiót tavaly júniusban tartóztatták le - a cikkben nem tisztázzák, milyen okból - és a budapesti börtönben találkozott a 39 éves honfitársnőjével, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett azokban a tavaly februári utcai támadásokban, amely során egy külföldi antifasisztákból álló csoport olyan emberekre támadt rá viperákkal és egyéb eszközökkel a magyar fővárosban, akikről vélhetően azt feltételezték, hogy a Kitörés Napjára érkeztek, hogy valamilyen "neonáci mozgalomhoz" tartoznak. Az ezután másokkal együtt elfogott 39 éves olasz tanítónő, Ilaria Salis Budapesten ül börtönben, tárgyalása hétfőn kezdődik.

A most a Repubblicának nyilatkozó Carmen Giorgio azután beszélt a sajtónak, hogy szerdán a magyar bíróság elmarasztaló ítéletet hozott az ügyében és kiutasították az országból. Az interjút adó nő azt mondja, júniusi letartóztatásakor pár napja volt már őrizetben, amikor szóltak neki, hogy ott egy másik olasz is, akivel aztán három hónapon át cellatársak lettek, miközben próbálták egymásban tartani a lelket. Salis nem dohányzott, így Giorgio is inkább leszokott - mondta a nő, aki a magyar börtönben uralkodó borzasztó állapotokról számolt be: állati mocsok, kiabálás, sértések, az emberekkel úgy bánnak, mint a kutyákkal. A nő szerint voltak lányok, akik zúzódásokkal tértek vissza a cellába, mert bántalmazták őket.

Hat-hét ember aludt egy cellában, amiben egy négyzetméteres vizesblokk és egy asztal volt. Nincs tűzhely, vízforraló és hajszárító. Sok lánynak mentális problémái voltak. Ilariával napokig nem aludtunk, olyanok voltunk, mint két szellem, karikás szemekkel - mesélte a nő. Az ágyak tele vannak poloskával, ők is összecsípkedve ébredtek, álmatlanul azok után, hogy egész éjjel vakarózniuk kellett - mondta el a lapnak.

A nő szerint a tisztálkodás is csapnivaló volt: az elején napokig ugyanabban a ruhában voltak, csak azután kaptak rabruhát. Akinek nincs pénze, az négy guriga vécépapírt, egy tusfürdőt és egy fogkrémet kap egy hónapra. A menstruáló nők számára pedig gyakran nincs tampon. Az ágyneműt először hetente cserélték, végül már egy hónapon át is fent hagyták, mondta. Patkányok és galambok szinte szabadon közlekednek a rácsok között, de vannak annyira zárt cellák is, amelyeken csak egy tízcentis nyílás van, amin keresztül viszont még a levegő sem tud bejönni.

A napi egyszeri meleg étkezés egy ehetetlen leves volt délben, vacsorára konzervek és lekvár, ha pedig megpróbál félretenni valamit az ember későbbra, azt kidobják - áll a cikkben. Ilaria Salis az ételallergiája miatt kért mást enni, hideg rizst kapott üresen. A nő szerint az edényeket csak egy ronggyal törölgetik el, ezért Ilaria nagyon félt, hogy elkap valamilyen fertőzést.

A nemrég szabadult olasz nő azt mondja, pajzsmirigy problémájára és a poloskacsípésekre hiába kérte, hogy nézze meg őket orvos és írjon fel tablettát, nem jött senki. "Nem Olaszországban vagy" - mondták nekik. Éjjel pedig különösen esélytelen volt segítséget hívni, volt, hogy egy nyolcadik hónapban lévő terhes nő miatt hiába dörömböltek, órákig nem érkezett senki.

Ilaria Salis tárgyalása hétfőn kezdődik Budapesten, az ügyészség 11 év börtönt kér rá.

Egykori cellatársa szerinta nő lefogyott, "egyre inkább maga alatt van". - picsogja a lap. Az elején azt hitte, ez csak vicc lehet, ki fogják engedni, aztán felfogta, hogy azt akarják, fizessen meg. Hat hónapig nem engedték telefonálni. Az őrök úgy bánnak a rabokkal, mint a kutyákkal, szinte mind férfiak, az arcodba üvöltenek, vezetőszáron visznek, miközben a kezed-lábad össze van bilincselve. A már szabadult nő azt mondja, egy hete látta utoljára honfitársát, akinek arcán a félelem tükröződött, hogy bent kell maradnia.

Két napja a Magyar Hangban szólalt meg Ilaria Salis ügyvédje, Magyar György, aki elmondta, hogy

nemzetközi terroristaként bánnak a nővel, aki nagyon rosszul viseli a fogvatartás körülményeit.

A nő szülei hónapok óta próbálják felhívni a figyelmet lányuk fogvatartási körülményeire, Olaszországban az antifák tüntetést is tartottak a szabadon engedését követelve.

Az antifasiszta támadások ügyében három embert fogtak el, Ilaria Salist bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, két német állampolgárt – egy férfit és egy nőt – pedig bűnszervezetben részvétellel vádoltak meg. Rájuk fegyházbüntetést kért az ügyészség, valamint azt, hogy a bíróság utasítsa ki őket Magyarország területéről

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések