A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

2023-ban csaknem megkétszereződött a Spanyolországba érkező migránsok száma


Az 56 852 illegális bevándorló többsége a Kanári-szigeteken keresztül érkezett.

A spanyol belügyminisztérium szerdán közzétett előzetes adatai szerint 2022-hez képest 82,1%-kal, 56 852 főre ugrott a Spanyolországba érkező illegális migránsok száma tavaly, ami a Kanári-szigetekre érkezett példátlan mértékű érkezéseknek köszönhető.A növekedés, amely 2018 óta rekordmagasra emelte az új migránsok számát, a Kanári-szigetekre érkezett nagyszámú migránsnak köszönhető.

Ez az éves adat a legmagasabb 2018 óta, amikor 64 298 migráns érkezett az országba, amely Olaszország és Görögország mellett az egyik fő átjáró Európába. A tavalyi ugrás elsősorban a Kanári-szigeteken regisztrált rekordbeáramlásnak volt köszönhető, amely 2023-ban élte át a legsúlyosabb migrációs válságot.

Az Afrika északnyugati partjainál található Atlanti-óceánban fekvő szigeteken összesen 39 910 migráns kötött ki, ami 154,5%-kal magasabb szám, mint 2022-ben, és meghaladta a 2006-ban felállított korábbi rekordot. A Frontex európai ügynökség szerint ezek a migránsok elsősorban Marokkóból és Szenegálból érkeztek.

A Kanári-szigetekre vezető vándorlási útvonal rendkívül veszélyes. A Caminando Fronteras spanyol civil szervezet szerint, amely a tengeren tartózkodó illegális bevándorlók vagy hozzátartozóik segélyhívásaira támaszkodik, 2018 és 2022 között több mint 7800 migráns halt meg, amikor az afrikai partokról próbálták elérni a szigetcsoportot.

A Földközi-tengeren keresztül, Marokkóból vagy Algériából Spanyolországba érkezők száma tavaly 19,1%-kal, 15 435 főre nőtt 2022-hez képest. Ezzel szemben a magas kerítésen keresztül a spanyol enklávékba, Ceutába és Melillába érkező migránsok száma mintegy 46%-kal, 1234-re csökkent. Ez a két, Marokkó északi partjainál fekvő enklávé az EU egyetlen szárazföldi határa Afrikában.

A 2022-ben kezdődött csökkenés a Spanyolország és Marokkó - Madrid kulcsfontosságú partnere az illegális bevándorlás elleni küzdelemben - közötti diplomáciai kapcsolatok normalizálásával függ össze - írja a Le Figaro.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések