Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Zöldfűszerekkel töltött pulykarolád: a sok vajtól lesz szaftos


Ha a csirke már unalmas, a steak viszont még túl nagy ugrás lenne, arany középút gyanánt készíts pulykából vacsorát!


A pulykahús egy univerzális húsfajta, van fehér és vörös része, illetve a halakhoz hasonlóan magas a foszfortartalma is, így azoknak is ajánljuk, akik amúgy nem nagy halasak. Ráadásul kifejezetten zsírszegény húsfajta, viszont emiatt sütésnél oda kell tenni magadat, hogy a hús ne legyen a végén száraz.

Hozzávalók

A roládhoz:
👉 8 szelet pulykamell
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 fűszervajas töltelék (alább)
👉 2 ek vaj
👉 só, bors ízlés szerint
👉 frissen tartó fólia

A töltelékhez:
👉 20 dkg sózatlan vaj
👉 1 csokor friss petrezselyem
👉 4 szál friss kakukkfű
👉 8 dkg bacon
👉 fél tk só
👉 1 kk bors
👉 10 g pisztácia (elhagyható)
👉 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A pulyamellszeleteket óvatosan klopfoljuk ki egy picit. Sózzuk, majd borsozzuk ízlés szerint mindkét oldalukat.

Utána fektessük rá őket frissen tartó fóliára úgy, hogy a szeletek 2 cm-en fedjék egymást.

Készítsük el a fűszervajas keveréket a töltelékhez.

A vajat puhítsuk meg, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, a kakukkfű lecsipegetett leveleit, a felkockázott bacont, a fél teáskanál sót, a kávéskanál borsot, illetve nyomjunk rá 1 gerezd fokhagymát is.

Az egészet keverjük össze egy kanállal.

Ha elkészült a fűszervajas keverék, kenjük be vele a pulykamellágyat. A fűszervajból érdemes kihagyni annyit, amennyivel a végén még a kész roládot is megkenjük, mielőtt a sütőbe helyeznénk.

A megkent pulykamelleket a fólia segítségével óvatosan göngyöljük fel egy hengerbe.

Amikor ez kész, tegyük be a hűtőbe 20-30 percre pihenni. Így a fűszervaj is elkezd szépen megszilárdulni, és nem fog szétesni a rolád.

A pihentetési idő végeztével a 2 evőkanál vajat tegyük egy 20x30 cm-es tepsibe, vagy amekkorában a hústekercs kényelmesen átfér.

Óvatosan vegyük ki a fóliából, és helyezzük bele a tepsibe.

Szórjunk köré héjas fokhagymagerezdeket, majd a maradék fűszervajjal is még kenjük meg.

A tepsit takarjuk le alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt süssük készre.

A sütési idő vége előtt nézzünk rá, hogy van-e még zsiradék a hús alatt, és ha már nagyon karcos, akkor egy teáskanál vajjal még nyugodtan kínáljuk meg.

Ha szeretnénk, hogy a rolád teteje picit megpiruljon, akkor 5-10 perccel a sütési idő vége előtt vegyük le róla a fóliát, és emeljük a hőfokot 190 fokra.

A sütőből kivéve 5-10 percet pihentessük, majd szép vékonyra szeletelve tálaljuk akár egy finom mártással, akár egy salátával vagy krumplis körettel egyetemben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések