Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Isteni vajkaramella házilag: ajándékba is szuper


Nem nagy ördöngösség az elkészítése, ráadásul alig kell hozzá valami, mégis a legfinomabb vajkaramella lesz a jutalmad.


Ha idén karácsonykor saját készítésű ajándékkal lepnéd meg a családot, a házi vajkaramellánál nem találsz jobbat! Viszonylag kevés munkával készül és isteni finom, színes papírba csomagolva, csillogó szalaggal átkötve mutatós kiegészítője lehet bármilyen csomagnak.

Hozzávalók

👉 20 dkg kristálycukor
👉 1,2 dl habtejszín (zsíros)
👉 10 dkg sózott vaj
👉 díszítéshez nagy szemű só

Elkészítés:

Vajazzunk ki egy kb. 22x12 centis sütőformát, majd béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy az oldalaira is jusson belőle. A vaj segít abban, hogy hozzáragadjon. Fújjuk le a papírt is olajspray-vel.

A vajat és a tejszínt melegítsük össze. Ha elolvadt a vaj, húzzuk le a tűzről.

A cukrot öntsük egy kis lábasba, öntsünk rá 60 ml vizet, alacsony lángon kezdjük el melegíteni. Keverjük addig, míg a cukor elolvad. Ha elolvadt és elkezd bugyogni, már ne keverjük, ne bántsuk, maximum az edényt rázogassuk. Várjuk meg, míg aranybarna színe és sűrű, de folyós állaga nem lesz, ekkor húzzuk le a tűzről.

Öntsük hozzá folyamatos kevergetés mellett a vajas-tejszínes keveréket, a felszíne buborékos, habos lesz, de ez nem baj, csak jól keverjük el. Tegyük vissza a tűzre, főzzük addig, míg a keverék 120 °C-os lesz. Ha nincs konyhai hőmérőnk, csöppentsünk egy kevés karamellt egy hideg tányérra, ha nagyjából megszilárdul rajta, de azért még formázható állagú, készen van.

Ekkor öntsük a keveréket az előkészített formába. Várjunk, míg hűl, majd tegyük a hűtőbe legalább 3 órára.

Ha megszilárdult, vágjuk 16 egyforma darabra, majd nagy szemű sóval szórjuk meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések