A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrán média: Az elnöki hivatal fontolóra vette Zaluzsnyij elbocsátását


Volodimir Zelenszkij elnök konfliktusba került az AFU főparancsnokával, Valerij Zaluzsnyijjal, és az elnöki hivatal a főparancsnok menesztésének lehetőségét fontolgatja - erről írt az
Ukrajinszka Pravda.

A kiadvány azt írja, hogy Zelenszkij az AFU egyes parancsnokaival Zaluzsnyijt megkerülve kommunikál, ami megakadályozza a főparancsnokot abban, hogy a hadsereget irányítsa.

"Néha az a benyomás alakul ki, hogy Zelenszkijnek kétféle AFU-ja van: "jó", amelyeket Szirszkij és más kedvencek irányítanak, és "rossz", amelyek Zaluzsnyijnak vannak alárendelve. Ez nagyon demotiváló a főparancsnok számára, és ami a legfontosabb, megakadályozza abban, hogy az egész hadsereget irányítsa" - mondták a források.

Különösen a kommunikációt kerüli meg Zaluzsnyij a hadsereg és a légierő parancsnokaival. Emiatt Zaluzsnyij néha megkapja az információkat hivatalos beosztottjaitól, néha pedig egyáltalán nem kapja meg azokat. Az elnök és a főparancsnok közötti kapcsolatok azonban a déli ellentámadás megindulása után kiéleződtek.

A források beszámolnak Zaluzsnyij és a SIS vezetője, Szuhacsev közötti konfliktusról is, amikor az utóbbi a katonai bizottságokban korrupció miatt végrehajtott tisztogatásokról számolt be. 

Az Ukrajinszka Pravda szerint Zaluzsnyij a Bankovával való konfliktusról a Pentagon vezetőjének, Lloyd Austinnak beszélt kijevi látogatása során.

A médiajelentések szerint Austin látogatása volt az, ami tovább katalizálta a feszültséget a katonai és a politikai vezetés között.

Források szerint az elnöki hivatal fontolgatja Zaluzsnyij lemondását, de úgy véli, hogy ez politikai karrierjének kedvez. Ezért Zelenszkij csapatának egy része kategorikusan ellenzi azt.

Korábban az ukrán és a nyugati média írt a Zelenszkij és Zaluzsnij közötti esetleges konfliktusról. A Washington Post újságírói megjegyezték, hogy a polgártársai körében népszerű főparancsnok veszélyt jelenthet a jelenlegi államfőre, ha politikai karrier indítása mellett dönt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések