A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szijjártó: Bulgária visszavonta a magyar energiabiztonságot is veszélyeztető, ellenséges törvényt


Jó hír, hogy Bulgária visszavonta az orosz földgázszállításra vonatkozó tranzitdíjat megemelő törvényét, amely Magyarország biztonságos ellátását is veszélyeztette volna, így remélhetőleg sikerül visszatérni a korábbi, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kormányülés szünetében arról számolt be, hogy a bolgár törvény súlyos kockázatokat jelentett Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország földgázellátása szempontjából, ugyanis a szállító, az orosz Gazprom erősen vitatta annak jogszerűségét.

Aláhúzta: ellenséges lépésről volt szó, már pusztán azért is, mert azt mindenfajta előzetes tájékoztatás nélkül hozta meg a szófiai parlament.

„Kértük a bolgárokat a törvény visszavonására, ami nem történt meg, ezért világossá tettük számukra, hogy amennyiben hatályban marad, akkor Magyarország megvétózza Bulgária belépését a schengeni övezetbe” – emlékeztetett.

Hozzátette: ezután a bolgár kormány azt jelezte, hogy a törvényhozás készen áll a jogszabály visszavonására.

„Ma telefonon egyeztettem Marija Gabriel külügyminiszter kollégámmal, aki arról tájékoztatott, hogy a tegnapi napon a bolgár parlament visszavonta azt a törvényt, amely extra adót, extra terhet vetett ki a Magyarországra történő földgázszállításra” – közölte.

Szijjártó Péter ezt jó hírnek nevezte, ezáltal szavai szerint Magyarország földgázellátásának biztonsága terén vissza lehet térni a néhány hónappal ezelőtti állapothoz.

„Bulgária korábban mindig megbízható tranzitpartnerünk volt, és mi őszintén reméljük, hogy ennek az ellenséges törvénynek a visszavonásával visszatérhetünk arra a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre, amely korábban mindig is jellemezte a kapcsolatainkat” – fogalmazott.

„A külügyminiszter kolléga tájékoztatása értelmében a bolgár hivatalos közlönyben pénteken meg is jelenik ez a törvény Amennyiben ez megtörténik, akkor én utasítást fogok adni a brüsszeli állandó képviselőnknek arra, hogy vonja vissza Magyarország vétóját Bulgária schengeni csatlakozása vonatkozásában” – fűzte hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések