Ez a pihe-puha német vajas süti még három nappal a sütés után is extra foszlós marad.
A kelt tésztából készült német vajas süti néhány egyszerű trükknek köszönhetően lesz ennyire finom. A tésztája kétszer kel, friss vaj olvad bele, a sütőből kikerülve pedig azonnal meg kell kenni a tetejét tejszínnel, ami így átjárja a friss tésztát, és még szaftosabbá varázsolja.
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
👉 50 dkg liszt
👉 8.5 dkg vaj
👉 8 dkg cukor
👉 4 teáskanál szárított élesztő
👉 2.25 dl tej
👉 2 tojás
👉 2 evőkanál olaj
👉 2 teáskanál vaníliapaszta (vagy 1 teáskanál vaníliaaroma)
👉 1 csipet só
A tetejére:
👉 13 dkg hideg vaj
👉 10 dkg szeletelt mandula
👉 5 dkg cukor
👉 2 dl habtejszín
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba. A tejet melegítsd langyosra. Az átszitált liszt közepébe az ujjaiddal készíts mélyedést. Öntsd ebbe a lyukba a tej felét, adj hozzá egy evőkanál cukrot és az élesztőt. Keverd el a tejet a cukorral és az élesztővel, és várj tíz percet, hogy felfusson.
Közben a vajat keverd el a maradék tejjel. Mikróban vagy a tűzhelyen olvaszd össze, majd tedd félre hűlni.
Amikor az élesztő felfutott, keverd össze a liszttel. Add hozzá a tojást, a sót, a vaníliát, a maradék cukrot, végül a vajas tejet. Dolgozd alaposan össze. Amikor összeállt, adj hozzá olajat is, és ezzel is dagaszd ki. Formázz belőle golyót, takard le, és másfél óra alatt szobahőmérsékleten keleszd a duplájára.
Amikor megnőtt, egy 45x37 centis tepsit bélelj ki sütőpapírral. Tedd a közepébe a tésztát, és óvatosan, a kezeiddel nyomkodd ki, hogy elérjen a tepsi széléig. Érdemes a kezed kicsit megolajozni, hogy könnyebben menjen. Az így elegyengetett tésztát takard le, és keleszd további húsz percig.
Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A másodszor megkelt tésztára olajos ujjakkal nyomkodj sűrűn mélyedéseket. A hideg vajat vágd fel, és minden kis mélyedésbe helyezz belőle egy-egy darabot. Szórd meg a tetejét cukorral, arra jöhet a szeletelt mandula. Told a sütőbe az egészet 25 percre. Amikor kész, vedd ki a sütőből, és azonnal locsold le tejszínnel a forró tésztát. Várj néhány percet, amíg a tejszínt magába szívja, és utána tálald.
0 Megjegyzések