A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Karácsonykor is özönlöttek a migránsok Olaszországba

Negatív migrációs adatokkal zárul az év Olaszország számára. Az olasz jobbközép kormánynak több szigorító intézkedés bevezetése ellenére sem sikerült visszaszorítania idén az illegális bevándorlást.

Az ünnepek alatt is egymást érték a migránshajók a délolasz szigeteken. A téli hideg és a kedvezőtlen időjárás sem állítja meg az észak-afrikai partokról induló bevándorlókat. Nemcsak Lampedusa kikötőjébe futottak be egymás után az ünnepek alatt a migránshajók, hanem a civil szervezetek hajói is aktívan tevékenykedtek a Földközi-tengeren.

Karácsony napján összesen 17 hajó kötött ki Lampedusán, 619 illegális bevándorló szállt partra a szigeten. 
Az éjszaka folyamán három újabb csoport érkezett, amelyek főként Líbiából és Tunéziából indultak útnak. Az egyik halászhajó fedélzetén egy halott is volt, nagy valószínűséggel az egyik utas a hideg miatt veszítette életét. 

A lampedusai bevándorlóközpont újra telítődött. Közel ezren vannak a 400 fő ellátására alkalmas létesítményben. A tábort működtető Vöröskereszt munkatársai arról nyilatkoztak, hogy egyelőre megfelelő körülményeket tudnak biztosítani az érkezőknek.

Az olasz belügyminisztérium által közzétett hivatalos adatok szerint az éve eleje óta 154 526 illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül az országba.

Az elemzésekből kiderül, hogy az év utolsó három hónapjában jelentős csökkenést tapasztaltak. Októberben, novemberben és decemberben kevesebben érkeztek, mint az előző év ugyanazon időszakában. 

Az év végi pozitív tendencia ellenére is negatív migrációs adatokkal zárul az esztendő, hiába tett lépéseket az olasz kormány az illegális bevándorlás visszaszorítására. Az idén így is több mint ötvenezerrel több bevándorló érkezett, mint 2022-ben. Az olaszok abban reménykednek, hogy az elmúlt három hónapban tapasztalt csökkenő tendencia folytatódik jövőre is és sikerül végre konkrét eredményeket felmutatni a migrációs politikában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések