A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Musk felszólította Zelenszkijt, hogy engedjen szabadon egy amerikai újságírót

Elon Musk mind Joe Biden amerikai elnököt, mind pedig ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt megkereste Gonzalo Lira amerikai-chilei újságíró, a kijevi kormány kritikusának helyzetével kapcsolatban. Lira nyár óta van fogságban Ukrajnában, amit Musk nem hagyott szó nélkül.

Szombaton Tucker Carlson amerikai politikai kommentátor az X-en (korábban Twitter) interjút tett közzé Lira édesapjával, aki elmondta, hogy fia jelenleg Ukrajnában várja a tárgyalást, “mert élt a szólásszabadság jogával”.

Az idősebb Gonzalo Lira szerint a helyi amerikai nagykövetség munkatársai “semmit sem tettek” az őrizetbe vett amerikai útlevéllel rendelkező férfiért, akit egy bíróság által kirendelt, az angol nyelvet nem ismerő ukrán ügyvéd véd.

Az interjúhoz fűzött kommentárjában Musk azon tűnődött, hogyan lehetséges, hogy “egy amerikai állampolgár börtönben ül Ukrajnában, miután több mint 100 milliárd dollárt küldtünk” Kijev támogatására.

“Több van ebben a történetben, mint egyszerűen Zelenszkij bírálata? Ha ez minden, akkor komoly problémánk van” – posztolta a SpaceX és a Tesla vezérigazgatója az X-en.


Carlson úgy reagált az üzenetre, hogy a több regény szerzőjeként és hollywoodi tapasztalattal rendelkező filmrendezőként is tevékenykedő Lira által elkövetett “bűn” az volt, hogy “nem megengedett dolgokat mondott”.

Vasárnap Musk a saját fiókjában is foglalkozott az üggyel, azt írva: “Mi a helyzet ezzel az amerikai újságíróval, Joe Biden?”.

A bejegyzésben egy linket is tartalmazott Lira utolsó X-en közzétett bejegyzéséhez, mielőtt augusztus elején harmadszor is letartóztatták az ukrán hatóságok. Üzenetében az újságíró azt írta, hogy politikai menedékjogot keresve készül átkelni Ukrajnából Magyarországra.

VAGY ÁTMEGYEK A HATÁRON ÉS BIZTONSÁGBA KERÜLÖK, VAGY A KIJEVI REZSIM ELTÜNTET – FIGYELMEZTETTE KÖVETŐIT.

A Strana.ua hírportál kérdésére az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője megerősítette, hogy Lírát a magyar határon tartóztatták le. Az amerikai újságíró jelenleg Ukrajna második legnagyobb városában, Harkovban van őrizetben, ügyét december 12-én és 21-én tárgyalja a bíróság – tette hozzá.

A szóvivő szerint Lira megsértette az ukrán törvényeket, mivel “szisztematikusan igazolta” Oroszország ukrajnai akcióit, és “oroszbarát nézeteket terjesztett a közösségi médián keresztül”. Videóiban “azt is állította, hogy az ukrán fegyveres erők saját területüket lövik, miközben Ukrajnában neonáci rezsim uralkodik” – közölte a szóvivő.

Lira, aki a 2010-es évek közepe óta élt Harkovban, aktívan tudósított Oroszország katonai műveletéről az országban annak kezdetétől, 2022 februárjától. Azt mondta, hogy ez tragédia Ukrajna és az általa szeretett nép számára, de hangsúlyozta, hogy a konfliktust a Zelenszkij-kormány és annak nyugati támogatói provokálták ki. Az újságíró egyebek mellett azzal érvelt, hogy Ukrajnának nincs esélye győzni Oroszországgal szemben, és a Moszkva elleni szankciók kudarcát is jósolta.

Elítélte továbbá a nyugati média azon kísérleteit, hogy Ukrajnát demokráciának állítsa be, beszélt a kormányban tapasztalható féktelen korrupcióról, és közzétette Zelenszkij ellenfeleinek listáját, akiket – állítása szerint – a kijevi hatóságok már eltüntettek.

Lírát először 2022 áprilisában tartóztatta le az SZBU, de egy héttel később vád hiányában szabadon engedték, mivel a története a nemzetközi címlapokra került.

Az 55 éves férfi folytatta a tudósítást, és májusban ismét őrizetbe vették, és azzal vádolták, hogy “az Oroszország által Ukrajna ellen elkövetett fegyveres agressziót igazoló anyagok előállításával és terjesztésével” vádolták.

Augusztus 1-jén az újságíró rövid időre újra felbukkant a közösségi médiában, és több videót is közzétett, amelyekben azt állította, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és a szomszédos Magyarországra próbál menekülni, hogy elkerülje a hosszú börtönbüntetést. Azóta nem hallottak felőle.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések