A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megjött a Mikulás: a Számvevőszék 260 millióra büntette az ellenzéki pártokat


Az Állami Számvevőszék kellemetlen ajándékkal lepte meg tegnap, vagyis december 5-én délután az előző választáson együtt induló hat ellenzéki pártot.

Az ÁSZ ekkor postázta nekik a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentését.

Eszerint az első körben megvizsgált 260 milliós támogatásrészt illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét kirónák büntetésként, méghozzá olyan formában, hogy az összeget egyenlő arányban osztanák el az összefogás hat pártja között.

Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent, de fontos tudni, hogy az ÁSZ és a Kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatartanak az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája.

A Számvevőszék még márciusban indított vizsgálatot az ellenzéki pártoknak juttatott külföldi, amerikai támogatások ügyében, hogy júniusban arról tájékoztassa a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet, hogy az addigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak.

Ebből az összesen jó 1,6 milliárdból maga az ÁSZ kezdett vizsgálni egy 260 milliós részt, 1,4 milliárdnyit pedig átadtak a NAV-nak.
Ha a NAV majd befejezte a maga nyomozását, annak eredményei alapján az ÁSZ fog esetleges további büntetésről dönteni.

A mostani előzetes jelentés tehát azt mondja ki, hogy a Márki-Zay Péter szervezésében érkezett támogatás eddig átvizsgált részét teljes egészében illegálisnak találták és azt megduplázva fizettetnék meg az ellenzéki pártokkal, az összeget hat egyenlő részre szétosztva közöttük.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések