A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kongói akart gyújtogatni egy brüsszeli koncerten


De  már szabadon is engedték, hátha következőkor sikerrel jár…

Brüsszelben letartóztattak egy kongói származású férfit, mert lakossági bejelentés szerint támadást tervezett végrehajtani egy kongói előadó koncertjén a Palais 12 sportarénában – tájékoztatott ügyészségi forrásokra hivatkozva a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn. (nyitóképen a kongói előadó)

Willemien Baert, a belga szövetségi ügyészség szóvivője közölte, hogy a férfit a sportaréna bejáratánál fogták el, épp azután, hogy belépett a helyszínre. A férfi gyújtogatni tervezett, ugyanis négy darab benzinnel töltött 50 centiliteres palackot, két öngyújtót és gyufákat találtak nála – közölte.

„A gyanúsítottat, egy 53 éves kongói származású férfit előállították, majd kihallgatta a rendőrség” – fogalmazott a szóvivő, aki közölte: ezt követően a vizsgálóbíró rendelkezésére bocsátották szóbeli fenyegetés és veszélyeztetés miatt. A vizsgálóbíró feltételes szabadlábra helyezte. A gyanúsított indítéka feltehetően politikai ihletésű – tette hozzá. A napilap úgy tudja, hogy a férfi olyan egykori kongói harcosok közé tartozhat, akik a Kongói Demokratikus Köztársaság korábbi elnöke, Joseph Kabila politikájával szembeni fellépés érdekében hoztak létre mozgalmat.

A kongói alkotmány szerint Joseph Kabila elnök mintegy 17 éve tartó mandátuma 2016. december 20-án lejárt, de az államfő továbbra is hivatalban maradt, ami miatt tüntetések kezdődtek. Végül 2018. december 30-án tartottak elnökválasztást, amelyen Félix Tshisekedi ellenzéki jelölt győzött. Tshisekedi az első elnök a hatvanegy éve független ország történetében, aki békés hatalomváltással került Kongó élére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések