A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kijátszaná a magyar kormányt Brüsszel

Brüsszel egy akár 20 milliárd eurót tartalmazó B-tervet készít elő Ukrajna számára, amivel megkerülnék Orbán Viktor Ukrajna finanszírozásával kapcsolatos ellenvetéseit – írja a Financial Times.

A lap emlékeztet: december elején Orbán Viktor megvétózta az EU vezetőinek azon tervét, hogy Ukrajnát közel 50 milliárd euróval finanszírozzák. Ezért most Brüsszelben alternatívákat keresnek arra, hogy pénzt juttassanak az országba.

Az FT most azt írja, a tárgyalásokban részt vevő tisztviselők szerint a hitelezési struktúrát használó 20 milliárdos támogatáshoz nem szükséges a tagállami vezetők egyhangú egyetértése.

A lap szerint ez a megoldás hasonló ahhoz a 2020-ban alkalmazott konstrukcióhoz, amivel a koronavírus-járvány idején a tagállamok 100 milliárd eurót biztosítottak a rövid távú munkahelyi támogatásokhoz.

Vagyis a tagállamok ezzel teljesen megkerülhetik Magyarországot.

Ha az EU vezetői február 1-jén megállapodnak erről a tervről, az IMF már küldheti is a támogatást Ukrajnának. A FT cikke szerint ez elég lenne ahhoz, hogy megelőzzék Ukrajnában a pénznyomtatást, ami miatt elszabadulna az infláció.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések