A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elbukta az uniós forrásait a Budapest melletti ellenzéki település

Példa nélküli Magyarország uniós csatlakozása és a kohéziós források áramlásának kezdete óta, ami Érden történt: az ellenzéki Csőzik László vezette hetvenezres agglomerációs település nem tudta a kilenc évig tartó programozási ciklus határidejére felhasználni az uniós projektjeire kapott több milliárd forintot.

Meglehetősen nyögvenyelősen haladnak a Budapest melletti agglomerációs település 2014–2020-as uniós progamozási ciklusából finanszírozott vekopos (Versenyképes közép-magyarországi operatív program) beruházásai, amelyekre a város még 2017-ben, idestova hat éve kötötte meg a támogatási szerződéseket, ugyanabban az évben pedig többségükre a pénzt is megkapta az államtól. A közel hatmilliárd forintos keret több olyan forgalmas csomópont megújítását tette volna lehetővé, ahol szinte heti rendszereséggel történnek balesetek, és ami a település elhanyagolt infrastrukturális feltételeit javítaná.

A város által kezelt kilenc beruházás közül mindössze kettő készült el, alig pár százmillió forint értékben, miközben a többi projektelemre kiírt közbeszerzést egymás után nyilvánította eredménytelennek az önkormányzat.

Az idő azért is sürgető volt, mert ugyan az uniós szabályok lehetővé teszik a zárási időszakot, ám a programozási ciklus lényegében 2020-ban már lezárult, ráadásul időközben az építőiparban az árak az orosz–ukrán háború kitörésével egy időben alaposan elszálltak.

Most a helyzet úgy áll, hogy a közbeszerzés során kiválasztott kivitelezők (a Strabag, Pulzus és Közműépítő Kft., a HE-DO, valamint a Colas) hozzá sem láttak például a Gellért utcai, a Szent István úti csomópontnak, illetve a Fenyves-Parkvárosban felépült iskola megközelítését biztosító útfejlesztéseknek. Az Ercsi út felújítása csak részben készült el, az M6-osig tartó útszakasz befejezésére már nem jutott idő.

A bajt érzékelve a december elsejei közmeghallgatáson Csőzik László polgármester előre bebiztosította magát, amikor az Ercsi út felújításának folytatása kapcsán arról beszélt, hogy az hazai forrásból tud megvalósulni, de „nem tenné rá a nagyesküt”, bár „goromba lenne… hiszen Érdet illető pénzről van szó, és ezt nem kellett visszaküldeni az EU-nak”.

„Az Önkormányzat minden tőle telhetőt megtett, hogy a projekteket sikeresen le lehessen zárni. A szükséges engedélyeztetési eljárásokat és a tervezést lezártuk, a kivitelezőket megtaláltuk, a munkaterület átadását előkészítettük” – írta László Ferenc, a városháza kommunikációs vezetője. 

Arra hivatkoznak, hogy az irányító hatóságtól korábban azt az ígéretet kapták, hogy pénzügyi akadálya a beruházásoknak nem lesz, ezért adták vissza a Budai út felújítására szánt összeget, hogy aztán ráemelés formájában visszakapják a többi vekopos projekteknél.

László Ferenc szerint

a kormány azonban a mai napig nem adott hozzájárulást az átcsoportosításhoz a többi projektet illetően, azaz nem adott zöld utat ahhoz, hogy a nyertes kivitelezők munkagépei felvonulhassanak a többi munkaterületen. 

Nem ez az első alkalom, hogy utolsó pillanatra hagyja a település a beruházásait, aminek szimbolikus esete volt a tárnoki út felújítása, amelyre 2018-ban kapott a Pénzügyminisztériumtól 150 millió forintot, de csak 2021 nyarán, tehát több mint három év után volt hajlandó a közbeszerzést kiírni. A késlekedésnek meg is lett az ára, a közbeszerzésen győztes Colas, majd a második helyezett Swietelsky is visszalépett, miután úgy ítélték meg, hogy a rendelkezésre álló keretösszegből nem tudnák megvalósítani a tervbe vett beruházást.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések