Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Egyszerű zöldségleves didergős napokra, amiből szívesen szedsz többször is: a levesbetétet a köles adja


Ennek a nem mindennapi zöldséglevesnek a betétjét a köles adja, ami plusz fehérje- és rosttartalommal is felruházza.


Ez a kölessel főtt zöldségleves felmelegíti a szívet és a lelket a hűvös napokon. A köles kiváló választás levesbetét gyanánt, hiszen kiemelkedő fehérjetartalommal bír, és antioxidánsokban, flavonoidokban és fenolokban is gazdag. A levesbe való zöldségeket variálhatod aszerint, hogy mi van kéznél, de ügyelj arra, hogy mindig legyen benne sárgarépa, zeller és hagyma!

Hozzávalók 4 személyre

👉 1 liter zöldségalaplé
👉 20 dkg köles
👉 20 dl víz
👉 2 evőkanál olívaolaj
👉 1 db apróra vágott vöröshagyma
👉 1 szár apróra vágott zeller
👉 1 db kockára vágott sárgarépa
👉 1 db kockára vágott fehérrépa
👉 1 db kockára vágott burgonya
👉 2 db babérlevél
👉 1 evőkanál kakukkfű
👉 petrezselyem
👉 só
👉 bors

Elkészítés:

Közepes lángon hevítsd fel az olajat egy nagyobb fazékban, add hozzá a hagymát, a zellert és a sárgarépát, főzd 5 percig, míg a hagyma áttetszővé válik. Ehhez add hozzá a fehérrépát, a burgonyát, a babérlevelet, a kakukkfüvet, öntsd hozzá az alaplevet és a vizet is, majd ízlés szerint sózd-borsozd. Miután felforraltad, fedd le, majd vedd alacsonyabbra a lángot, és így főzd még 15 percig.

Amíg fő a leves, egy kis serpenyőt melegíts fel, add hozzá a kölest, és sűrűn kevergetve pirítsd néhány percig, míg aranybarna lesz. Add a kölest is a leveshez, és főzd további 20 percig, hogy megpuhuljon a zöldségekkel együtt. Ezután szedd ki a babérlevelet, majd tálaláskor petrezselyemmel díszítsd.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések