A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A finn határra vezényel tüzérségi eszközöket Oroszország


Finnország az orosz támadástól tartva lépett a NATO-ba, de úgy tűnik, az oroszok is megijedtek.

Hamarosan a Finnországgal és Norvégiával határos északi katonai körzetébe telepíti legújabb fejlesztésű önjáró lövegeit Oroszország – közölte szerdán a Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója, Szergej Csemezov.

A vezérigazgató a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy befejeződött a 2Sz35 Koalicija-SzV új önjáró tüzérségi egységek tesztelése, már megkezdődött a sorozatgyártásuk, és még 2023 vége előtt leszállítják az első kísérleti tételt.

Csemezov szerint az új lövegek azért az északi körzetben jelennek meg hamarosan, mert céljuk, hogy a lőtávolság tekintetében előnyt biztosítsanak a nyugati tüzérségi típusokkal szemben.

Az orosz Északi Flotta státuszát 2021-ben változtatta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, így a hajóhad felelősségi zónája már nemcsak az orosz Északi-sarkvidék, de az északi katonai körzet is, amelybe bevonták a Finnországgal és Norvégiával közös határral rendelkező murmanszki területet is.

Moszkva szerint a kollektív Nyugat helyettesítőerők által megvívott, áttételes háborút folytat Oroszország ellen. Korábban Oroszország arra is figyelmeztetett, hogy a finn NATO-csatlakozás miatt katonai erőket fog felvonultatni nyugati határainál. Korábban, decemberben az orosz TASZSZ állami hírügynökség arról számolt be, hogy a Koalicija önjáró löveget már bevetették az ukrajnai fronton.

A híradás szerint a fegyver önjáró, 70 kilométeres hatótávolságú, 152 milliméter kaliberű, modern 2A88-as ágyúval van felszerelve, amely percenként több mint tíz lövést képes leadni, célkiválasztási és navigációs folyamatokat automatizáló modern rendszer segíti.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések