A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vécépapírral vesztegethette meg választóit Tajvan leggazdagabb embere


Vizsgálat indult a tajvani elnökválasztás független jelöltje, a milliárdos Terry Gou ellen, mert a gyanú szerint toalettpapírral vesztegették meg hívei a választókat – közölték csütörtökön a tajvani hatóságok.

A tajpeji ügyészség közleménye szerint két, egymástól független vizsgálat keretében 13 aktivistát hallgattak ki, akik a Tajvan nyugati részén elterülő Julin régióban gyűjtötték az elnökjelölti induláshoz szükséges választói aláírásokat – számolt be az MTI.

Négy gyanúsítottat vádolnak azzal, hogy 900 tajvani dollár (10 080 forint) értékben WC-papírt ajánlottak fel egy helyi gazdaszervezet tagjai számára, ha Terry Gou elnökjelöltségét támogatják aláírásaikkal. A gyanúsítottakat végül óvadék ellenében szabadon engedtek, további részleteket azonban nem közölt az ügyészség.

A Tajvan leggazdagabb emberének tartott 72 éves Gou, a Foxconn elektronikai óriásvállalat alapítója és korábbi vezetője augusztus végén jelentette be, hogy indulni kíván a tajvani elnökválasztáson. Elmondása szerint így akarja megakadályozni, hogy „Tajvan legyen a következő Ukrajna”, mivel úgy látja, hogy a jelenleg kormányzó Demokratikus Haladás Párt (DPP) politikája „háborús veszélybe sodorta Tajvant” Kínával.

Az elnökjelöltséghez szükséges aláírásokat szerda este, a határidő lejárta előtt pár órával személyesen adta le.

Kampánystábja szerint egymillió aláírást sikerült összegyűjtenie az induláshoz minimálisan szükséges Demokratikus Haladás Párt (DPP) 290 ezer aláírásával szemben.

A 2024 januárjában tartandó elnökválasztás legfőbb kérdése az, hogy a két mandátuma után leköszönni kénytelen Caj Jing-ven elnök jelenlegi helyettese, a szintén a DPP színeiben induló és a közvélemény-kutatásokban jelenleg vezető Lai Csing-te, vagy egy ellenzéki jelölt lesz Tajvan következő elnöke.

Terry Gou-t – aki az Apple fő beszállítójaként is ismert Foxconn vállalatban már az utolsó névleges tisztségéről is lemondott szeptemberben – a tajvani választási szabályok szerint akár hét évig terjedő börtönbüntetés, és 10 millió tajvani dollárig (110,8 millió forint) terjedő pénzbüntetés is sújthatja abban az esetben, ha bűnösnek találják választási korrupció elkövetésében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések