A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politico: Brüsszelnek semmi hatása a gázai helyzetre


Brüsszelnek nincs hatása a gázai helyzetre, mivel az Izrael és a Hamász közötti ellenségeskedés folytatódik – írta csütörtökön a Politico. Az uniós vezetők által a múlt héten felvetett ötletet, miszerint nemzetközi békekonferenciát kellene tartani a közel-keleti konfliktusról, aláássa az unión belüli megosztottság és az EU jelentéktelensége – írta a hírportál.  

A javasolt összejövetelre állítólag hat hónapon belül kerülne sor, de a jelentés szerint egy héttel a felvetés után alig történt előrelépés a szervezésében. A legfontosabb kérdésekre, például arra, hogy ki lenne a házigazda, és kiket hívnának meg, nincsenek válaszok.

A Politico egyik forrása szerint az európai államfők egyszerűen csak „köldöknézegetnek”, és a hazai közönségnek játszanak, mivel kevés gyakorlati lehetőségük van az Izrael-Hamász háború vagy a Gázában kibontakozó humanitárius katasztrófa befolyásolására.

„Ez egy tipikus EU-n belüli vita, amelynek semmi köze a helyi valósághoz” – mondta egy uniós tisztviselő a csúcstalálkozó ötletéről.

Az Egyesült Államokkal vagy az arab országokkal ellentétben az európaiaknak nincs valódi befolyásuk a helyzetre, ez “az EU klasszikus önámítása, hogy azt gondoljuk, hogy nekünk itt szerepünk van”.

„Az EU [mint] entitás nem lesz képes egy ilyen konferenciát lebonyolítani a belső nézeteltérések miatt, de azért sem, mert hiányzik a hitelessége” – véli Erwin van Veen, egy holland agytröszt, a Clingendael Intézet vezető kutatója.

„Az Egyesült Államoknak egyáltalán nincs hitelessége, mivel rendíthetetlenül támogatja Izraelt” – tette hozzá, ahogyan azt a csatorna idézte.

A közel-keleti válság miatti szakadások az EU-ban az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen elleni belső lázadásban is megmutatkoztak. Egy több száz európai tisztviselő által aláírt és a média által idézett levél azzal vádolta őt, hogy „szabad kezet adott a Gázai övezetben elkövetett háborús bűncselekmény felgyorsításának és legitimálásának”.

Az uniós vezetőket állítólag a két héttel ezelőtti kairói csúcstalálkozón a nem európai nemzetek is bírálták. A Financial Times szerint kettős mércével és képmutatással vádolták őket, mivel az ukrajnai konfliktushoz képest ellentétes módon reagáltak az új válságra.

Az izraeli kormány ígéretet tett a Hamász palesztin militáns csoport megsemmisítésére, miután az a múlt hónapban halálos támadást indított a Gázai övezetből, több száz civilt megölve és több túszt ejtve foglyul. Kritikusok szerint a nyugat-jeruzsálemi válaszlépés aránytalanul súlyos áldozatokat követel a Gázában élő civilektől, és a palesztinok kollektív büntetését jelenti.

„Gáza gyerekek ezreinek temetőjévé vált. Mindenki más számára pedig az élő pokol” – mondta az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szóvivője kedden a kialakult helyzetről.

Palesztin tisztviselők szerdáig több mint 8800-ra teszik a gázai halálos áldozatok számát. Ciszjordániában további 130 halottról számoltak be. Az izraeli halálos áldozatok száma több mint 1400.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések