A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Telex Akadémia - így érzékenyítik a tanárokat a libsik

„Élményszerű, feladatközpontú, az év egyik legjobb döntése” – ezzel a címmel számolt be Dull Szabolcs a szélsőliberális honlapon, hogy folytatódik a Telex Akadémia "tanárképzése" (értsd: érzékenyítés).

Az idén már közel száz tanár vett részt a Telex Akadémia ingyenes foglalkozásain, az ország minden pontjáról fogadtuk a pedagógusokat. És jövőre ismét várjuk a tanárok jelentkezését! - írja Dull.

Dull szerint sokan már befejezték a féléves képzést és megosztották velük a tapasztalataikat a képzésről, illetve arról, hogyan fogadták a diákok azt a tananyagcsomagot, amelyet a tanárok a képzés részeként megkapnak. 

Az érzékenyített tanároktól néhány idézetetet csatolt a cikkhez:

„Az évem egyik legjobb döntése volt, hogy jelentkeztem és részt vehettem a képzésen. Nagyon sok értékes embert ismertem meg a képzés folyamán és rengeteg új ismerettel gyarapodtam.” (Őri István, testnevelő tanár és osztályfőnök, Gyulai Szakképzési Centrum Ady – Bay Technikum és Szakképző Iskola)

„Különböző helyekről érkeztünk, teljesen önként, más-más tantárgyat tanító kollégák – egy volt közös mindannyiunkban: hallatlanul fontosnak éreztük, hogy a diákjaink találkozzanak a tudatos médiahasználat és -fogyasztás módszereivel.” (Szurma Ágnes, magyartanár, a Lauder Javne Iskola gimnáziumi tagozatának tanára)

„Mivel a kötelező tananyag része a médiaműveltség is, ezen téma feldolgozása során a szakszerűsége, a digitális támogatás ereje és a fiatalok számára vonzó feladatok megfogalmazása miatt nyugodt szívvel támaszkodhattam a Telex Akadémián tanultakra. Kompetens háttértámogatást kaptam pedagógiai céljaim eléréséhez, és a megtartott órák tapasztalataira is kíváncsiak voltak a Telex Akadémia szervezői.” (Baranyai Júlia, középiskolai tanár)

„Nagyon hasznosnak gondolom a Telex Akadémia médiaműveltségi képzését, a jelenség mindenki életének része, így mindenkinek – felnőttnek, gyereknek egyaránt – jó lenne tudatosabbnak, felkészültebbnek, kritikusabbnak lenni. Ehhez kiváló segítség a képzés anyaga. A legjobb élmények a rádöbbenés és a rádöbbentés, a felismerés és felismertetés pillanatai.” (Boda Emőke, magyar-informatikus könyvtáros szakos és könyvtárostanár, Óbudai Gimnázium)

„Élményszerű, feladatközpontú, a teljes csoport kreativitására épülő foglalkozáson vettünk részt, amely ritka manapság a továbbképzési palettán. Az oktatók a Telex Akadémián modern facilitátori szerepben segítették az esetleges szituációk (mit fog erre a diák válaszolni, lehet hogy ezt fogja kérdezni, ekkor hogyan válaszolsz tanárként) megoldását.” (Gyurcsik Péter, középiskolai tanár, Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola)


Azt is megjegyzi, hogy az ingyenes, akkreditált képzés a tudatos információfogyasztás kialakításához, az információ megfelelő szűréséhez szükséges ismereteket és oktatásmódszertani alapokat kínál 9–12. évfolyamon tanító pedagógusoknak.

Hozzáteszi: Örömmel vesszük a visszajelzéseket arról, hogy a Telex Akadémia képzésén résztvevő tanárok később is sikerrel tudják alkalmazni a tanóráikon az itt tanultakat.

A képzések végén a záróbeszélgetéseken a tanárok közösen dolgozzák fel a jelenléti képzés tapasztalatait, élményeit. Az egyik ilyen beszélgetésen hangzott el, „manapság ritkán történik meg, hogy egy tanár így érezhesse azt, hogy valakik (akik nem a diákjai) megbecsülik. - írja.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések