A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrajna olyan úton halad, ami a semmibe vezet – Orbán Viktor miniszterelnök beszéde a Magyar Állandó Értekezleten


Ebben a pillanatban semmi sincs, amit Magyarország kínálni tudna Ukrajna számára. Tekintettel, hogy olyan útvonalon haladnak, amely meggyőződésük szerint a semmibe vezet, és ehhez nem akarunk asszisztálni – fogalmazott Orbán Viktor a Magyar Állandó értekezleten tartott beszédében.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken 9 órai kezdettel mondott beszédet a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Magyar Állandó Értekezleten.

„Nagyon nehéz segíteni egy olyan országnak, amelynek nincsenek egyértelmű hadicéljai” – mondta Ukrajnáról szólva Orbán Viktor.  A miniszterelnök szerint Kijev nem definiálta egyértelműen, hogy pontosan miért küzd.

A határon túli magyarok helyzetéről szólva, valamint a szlovák választásra utalva azt mondta, hogy „amíg van etnikai alap, addig van értelme az arra épülő politizálásnak is”. Szerinte a kárpátaljai magyarság van a legrosszabb helyzetben, jelenleg ugyanis Magyarország nem tud semmit sem kínálni Ukrajnának, miután az ottani politikai vezetés olyan utat követ, amelyet Budapest nem tud támogatni.

Ukrajna szerinte folyamatosan vegzálja a kárpátaljaiakat.

„Nem túlzó, ha azt mondom, hogy a Szovjetunióban jobb helyzetben voltak az ottani magyarok, mint most”

– jegyezte meg.

AZ EURÓPAIAK VÉLEMÉNYE SORMINTÁVÁ VÁLT

Két nap van az égen, és egyik sem Európa – fogalmazott a miniszterelnök, kifejtve Európát az a kérdés kínozza, hogy jelentőségének csökkenését keserűen megtapasztalva ebben a gazdasági térben hogyan viselkedjen. A miniszterelnök elmondta, két iskola van jelenleg, az egyik, amelyhez Magyarország is tartozik a versenyben a kereskedésben hisz, és abban, hogy Európa vissza tud kapaszkodni az élmezőnybe. A másik iskola a bezárkózást választaná.

BRÜSSZEL SZÁMÁRA A BŐVÍTÉS IS CSAK EGY ESZKÖZ

A miniszterelnök arról is beszélt, olyan viták zajlanak Brüsszellel, amelyek már nem segítik Magyarország fejlődését. Elmondta, a közeljövőben két súlyos vita is vár hazánkra. Az első arról szól, hogy fennmaradjon e az egyhangú döntéshozatal, mivel a nagyobb államok azt szeretnék, hogy elég legyen a többségi szavazat a döntéshozatalhoz. Orbán Viktor úgy vélte, ha a hagyományosan szuverenista britek nem lépnek ki az EU-ból, akkor ilyen viták fel sem merülhettek volna. Távozásukkal azonban megbillent az egyensúly az Európai Egyesült Államokat létrehozni akaró államok javára. A miniszterelnök elmondta, ehhez kapcsolódik a másik vita, amely az unió bővítéséről szól. Kifejtette, érdekes módon Brüsszelben is egyre erősödnek a bővítést akaró hangok, ez azonban megtévesztés. Egyes államok ugyanis azzal érvelnek, hogy ha 36-ra bővülne a tagállamok aránya, akkor további központosításra van szükség. Orbán Viktor úgy vélte, Brüsszelben a bővítést akarják felhasználni annak a belső átalakításnak a keresztülviteléhez, amely még jobban megerősítené a központosítást.
 
AZ EURÓPAI UNIÓ SZÉTCSÚSZIK

„A világ amely körülvesz bennünket és amely számunkra fontos – hiszen egy elszigetelődő Magyarországnak nincs jövője – a szétcsúszás állapotában van” – jelentette ki a miniszterelnök. Mint hozzátette, ebben a leépülésben ráadásul semmi heroikus nincs, az Európai Unió nem fog látványosan összedőlni, egyszerűen csak szét fog csúszni. Megjegyezte, ez a szétcsúszás elemészti az együttműködést is az országok között, és Magyarország nem vállalkozhat arra, hogy ezt megakadályozza. A miniszterelnök kiemelte, eztért a nemzetstratégia velejévé kell tenni, hogy ebben a széthullásban a magyar egység minél jobban fennmaradjon és tovább erősödjön.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések