A lila hagyma szó hallatán sokunknak a lekvár vagy a csatni jut elsőre eszébe, pedig ez a zöldség önmagában, köretként is kiváló fogás lehet.
A lila hagyma megannyi áldásos hatása mellett igazi C-vitamin-bomba, ráadásul vízhajtóként, légúttisztítóként, illetve a máj és a szervezet méregtelenítésében is fontos szereplőként vesz részt.
Hozzávalók
👉 2 ek olívaolaj
👉 75 dkg lila hagyma
👉 12 db babérlevél
👉 10 szem borókabogyó
👉 só, bors ízlés szerint
👉 2 dl portói bor
Elkészítés:
Először is egy tepsit kenjünk ki az olívaolajjal.
Tisztítsuk meg a lila hagymákat, majd vágjuk félbe.
Halmozzuk a hagymát a tepsibe, dugdossuk közéjük ízlés szerint a babérleveleket, illetve szórjuk meg az egészet a borókabogyószemekkel.
Sózzuk és borsozzuk meg, majd locsoljuk meg gazdagon a portói borral.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, a tepsit fóliázzuk le, és süssük kb. 45 percig a fűszeres hagymát.
Akkor vagyunk ügyesek, ha a hagymák megpirulnak és közben kissé karamellizálódnak is, ugyanakkor a tepsi alján egy sűrű, portóis szaft is keletkezik.
Ha elkészült, tálalhatjuk hidegen, melegen, akár húsok, akár sajtok mellé is.
0 Megjegyzések