Érdemes megismernünk és alkalmaznunk azokat a jól bevált praktikákat, amelyekkel táplálkozásunkat és mindennapi életünket az évszak igényeihez igazíthatjuk.
A gyógynövény kombinációk
összeállítását, az életmódbeli és táplálkozási tanácsokat az adott
évszak jellegzetességei alapján határozza meg, így segíti elő a testi és
lelki egészség fenntartását. Íme, a legjobb ötletek, hiszen fontos az
immunerősítés ezekben a hónapokban is.
Az ember a természet szerves része
A kínai gondolkodás szerint nagyon
fontos, hogy megértsük a természetet és harmóniában éljünk vele. Ősszel a
növények elveszítik nedvességtartalmuk nagy részét és elszáradnak. A
hosszú forró nyár után az emberi szervezetnek is nagy mennyiségű
folyadékpótlásra van szüksége, hogy az őszi folyadékhiánynak elejét
vegyük. A légzőrendszer nyálkahártyájának nedvességét bő
teafogyasztással (Louhagou, visiona tea, szűz tea) és lédús savanyú
ételek fogyasztásával fokozhatjuk, például: szőlő, galagonya, kivi,
barack.
Immunrendszert erősítő szerek
- Az Echinaceát és gyömbért tartalmazó teakeverék, a grapefruit mag kivonatot és Echinacea kivonatot tartalmazó cseppek, illetve a lándzsás útifűvel és C-vitaminnal készült szirup remekül erősítik az immunrendszert ilyenkor ősszel:
- Az Echinacea purpurea hozzájárul a szervezet
természetes védekező rendszerének fenntartásához, a megfázásos
időszakban hasznos segítséget jelent.
- A gyömbér támogatja a szervezet ellenállását a káros mikroorganizmusokkal szemben, hozzájárul a kellemes közérzet megőrzéséhez.
- A lándzsás útifű kedvező hatást gyakorol a légutakra.
- A grapefruit magból kivont polifenolok, illetve a C-vitamin antioxidáns tulajdonsága hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.
A legjobb kínai recept
Gyakori megfázásra és köhögésre. Fél kg körtét vágjunk darabokra, adjunk hozzá 10 db Ginkgo magot, 2-3 evőkanál mézet és 800 ml vizet. Forraljuk 30 percig, és ha kihűlt 3-4 adagra elosztva fogyasszuk el a nap folyamán.
Hihetetlen, de fontos!
A kínai gyógyászat azt vallja, hogy
tavasszal öltözzünk kissé melegebben és ősszel pedig lengébben a
kelleténél, így támogathatjuk immunrendszerünk megfelelő működését. Az
ősz beköszöntével ne hamarkodjuk el melegebb ruhadarabjaink felvételét,
inkább hagyjunk időt szervezetünknek, hogy magától is alkalmazkodjék a
hűvösebb időjáráshoz. Hideg vízben való zuhanyozással szintén
immunrendszerünk erősítését segíthetjük elő.
Mit együnk ősszel?
Ősszel növelhetjük az állati eredetű
fehérjék bevitelét. Fogyasszunk rendszeresen marhahúsból, marhaínból és
tyúkhúsból készült leveseket, valamint pontyból készült halászlevet.
Kerüljük a hideg, nyers, zsíros és kemény ételek fogyasztását, valamint
figyeljünk a szükséges vitaminok és nyomelemek pótlására.
Időseknek is fontos az immunerősítés
Az idősebb és gyengébb szervezetet hatékonyan támogathatjuk ginseng, méhpempő készítmények, jujuba és gesztenye gyakori fogyasztásával. A ginseng hozzájárul a szellemi és fizikai teljesítőképesség, valamint az ellenálló képesség fenntartásához. A jujuba táplálja a yin energiát, erősíti a tüdőt és nedvességgel látja el a szervezetet.
TIPP! A hűvösebb őszi estéken
feküdjünk korábban, és reggel is keljünk korábban. Kezdjük a napot
testmozgással, így sokat tehetünk tüdőnk egészségéért. Szervezetünk
ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, és könnyebben alkalmazkodik
majd a téli hideghez.
Jó tanács gyerekeknek
A gyerekek is könnyen felső légúti betegséget kaphatnak. A kora reggeli tüdőápolást szolgálja, ha gyermekünkkel itatunk 1,5 dl meleg vízben 1 kanálnyi mézet feloldva. Javasolt sok sárgarépa lé, sütőtök fogyasztása, továbbá fontos az A-, C-és D-vitaminok pótlása is. A D-vitamin miatt pedig napozhatnak reggel és délután. A korábbiakban említett körtelevest gyermekek is fogyaszthatják.
0 Megjegyzések