A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Oroszország tovább csökkenti diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal


November 16-án lesz 90 éve, hogy a Szovjetunió és az Egyesült Államok között létrejöttek a diplomáciai kapcsolatok


Washington viselkedése arra kényszerítheti Moszkvát, hogy csökkentse a diplomáciai kapcsolatokat, vagy akár meg is szakítsa azokat – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, amiről az oroszhirek.hu is írt.

„Valóban egy olyan akut válságon megyünk keresztül a kapcsolatokban, amilyet még soha nem láttunk. Gondosan kalibrálnunk és ellenőriznünk kell a lépéseket, amelyeket a további eszkaláció megakadályozása érdekében teszünk. Vezetésünk erre ösztönzi a külügyminisztériumot és más szövetségi kormányszerveket, és ez az, amitől mi is vezérelve vagyunk. Azonban láttuk, hogy az amerikaiak felelőtlen és eszkalációs lépések sorozatát tették Ukrajnával kapcsolatban, és nem csak ott” – mondta a magas rangú diplomata az RTVI-nek adott interjúban.

„Éppen ezért, ha ebből a szempontból nézzük Washington jelenlegi viselkedési modelljét, egyáltalán nem zárok ki semmit. A diplomáciai kapcsolatok szintje csökkenhet; és a diplomáciai kapcsolatok megszakítása is lehetséges” – tette hozzá.

A külügyminiszter-helyettes mégis hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tervezi a diplomáciai kapcsolatok megszakításának kezdeményezését az Egyesült Államokkal.

„Úgy véljük, hogy a diplomáciai kapcsolatok a nemzetközi ügyek olyan elemei, amelyekről gondoskodni kell, mert különben elveszítjük mindazt, ami megmaradt az egymásnak szóló üzenetek küldésének civilizált csatornáiból” – mondta Rjabkov.

Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy november 16-án lesz 90 éve, hogy a Szovjetunió és az Egyesült Államok között létrejöttek a diplomáciai kapcsolatok.

„Kapcsolataink különböző fázisokon mentek keresztül, még a szövetségesi kapcsolatok és a fegyveres testvériség időszaka is megvolt a közös ellenség, a hitleri Németország elleni harcban, amely háborút viselt ellenünk és szövetségeseink ellen, akik közé akkoriban az Egyesült Államok is tartozott. Később volt a hidegháború, a kubai rakétaválság és az enyhülés időszaka. Sok mindent láttunk” – jegyezte meg az orosz külügyminiszter-helyettes.

A magas rangú diplomata arra is rámutatott, hogy Oroszország mindig válaszolni fog az amerikai kihívásokra és provokációkra.

„Azt hiszem, az amerikaiak mostanra már ismernek minket, látva, hogy milyen határozottan és következetesen védjük érdekeinket minden területen” – hangsúlyozta Rjabkov.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések