A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kell-e magnéziumot fogyasztaniuk a rendszeresen sportolóknak?


A magnéziumhiány levertséggel, állandó fáradtsággal, migrénes fejfájással, izomgörcsökkel, izomgyengeséggel, valamint a sportteljesítmény lassulásával járhat együtt.  

Vitathatatlan, hogy a magnézium alapvető fontosságú a szervezetük számára, gyakran mégsem fordítunk kellő figyelmet a pótlására. A sportorvosok, edzők és sportoktatók körében sem kiugróan ismert, pedig a magnézium a sportolók étrendjének az egyik legfontosabb összetevője. Megfelelő magnéziumszint esetén a sportoló kevésbé lesz fáradt, csökken a hőkimerültség kialakulásának esélye és stabilizálódik a vércukorszint.

Alapvető információk a magnéziumról

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely elengedhetetlen a sejtjeink megfelelő működéséhez, az idegi funkciókhoz, az energiaképzéshez, továbbá az izomösszehúzódás és a vérnyomás normál működéséhez. Jó magnéziumforrások a zöld leveles zöldségek, a spenót, a hüvelyesek, diófélék, olajos magvak, halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Az elfogyasztott étrendi magnézium kb. 50%a szívódik fel a szervezetünkben, ezért érdemes étrendkiegészítő formájában is pótolni.

Miért fontos a sportolók számára?

A kimerítő testmozgás igazolhatóan fokozza a verejtékezést és a vizelet kiválasztását, ami a magnéziumhiány akár 1020%os megnövekedésével járhat együtt. Így a magnézium a sportteljesítmény tekintetében döntő szerepet játszik, ami hatással van az izmok megfelelő működésére, valamint kulcsfontosságú az energiatermelésben, a sportteljesítmény fokozásában és a sérülésekből való felépülésben. A magnézium megfelelő szinten tartással az állóképesség és az erőnlét is jelentősen növelhető.

A magnézium helyes pótlása

A sport és a magnéziumpótlás kéz a kézben járnak. Sok sportoló alkalmaz magnéziumkészítményt az edzésekhez, a felkészüléshez és a versenyekhez, de nem csak versenysportolóknak kell rendszeresen odafigyelniük a magnéziumszintjükre. A magnézium napi ajánlott bevitel mennyisége felnőtteknél 300350 mg, míg a sportolóknál 400600 mg. Az egyik legjobb magnézium tartalmúétrendkiegészítő a magnéziumcitrát, ami ajánlott használni a szívritmuszavarokra, cukorbetegségre, de a szorongásos panaszok esetén is remek választás. Felszívódását javítják a Bvitaminok.

A magnézium felszívódást elősegítő anyagok:

  • a fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a marhahús, sertés és csirkehús
  • a komplex szénhidrátok, mint a zab, árpa, hajdina
  • natúr joghurt, mandula, borsó
  • rostban gazdag gyümölcsök és zöldségek

Élelmiszerek, amik gátolják a felszívódását:

  • a kávé, a tea, ami vízhajtó hatással rendelkezik, így növeli a magnézium kiválasztását
  • a túlzott alkoholfogyasztás, ami károsítja a beleket, és vízhajtó hatást fejt ki
  • a magas foszfáttartalmú üdítőitalok (kóla, szénsavas üdítők)
  • a cukor, különösen a finomított, vagyis a kristálycukor
  • a túlságosan magas zsírtartalmú étrend

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések