Ez a finom tönkölypogácsa teljes kiőrlésű lisztből készül, a tésztájába pedig reszelt sajt is kerül.
A teljes kiőrlésű lisztből készülő tönkölypogácsa finom és egészséges választás reggelire vagy uzsonnára. Kétféle lisztből készül, amelyeket a megszokott kelt tésztától eltérően most átszitálni sem kell, hogy a rostjaik megmaradjanak. Egy csésze meleg kávé mellé nagyon jólesik falatozni.
Hozzávalók 4 személyre
👉 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
👉 15 dkg vaj
👉 10 dkg rozsliszt
👉 10 dkg tejföl
👉 5 dkg reszelt sajt
👉 2 dkg élesztő
👉 1 dl tej
👉 1 tojás + 1 a kenéshez
👉 1 teáskanál cukor
👉 1 teáskanál oregánó
👉 0.5 evőkanál só
👉 0.5 mokkáskanál bors
Elkészítés:
A tejet keverd el egy evőkanál tejföllel, és langyosítsd meg őket. Add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a kétféle lisztet tedd egy tálba, és morzsold el a felkockázott, lágy vajjal. Keverd el az oregánóval, a sóval, a borssal, majd add hozzá a tojást, a maradék szoba-hőmérsékletű tejfölt, a reszelt sajtot, végül a felfuttatott élesztőt. Jól dolgozd össze, és letakarva pihentesd egy órát. Ezalatt a duplájára kel.
A kelesztési idő végén lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát. Pogácsaszaggatóval szaggasd ki, helyezd el őket egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, újra takard le, és keleszd további húsz percig. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. Amikor bemelegedett, a pogácsák tetejét kend meg felvert tojással, és told a sütőbe nagyjából húsz percre, amíg szép színt kapnak.
0 Megjegyzések