A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezeket tehetjük a magas vérnyomás ellen


A vérnyomásértékeket az életmódunk is befolyásolja. Különösen igaz ez a káros szenvedélyeinkre, rossz szokásainkra – hívja fel a figyelmet cikkében a Házi Patika.

A magas vérnyomás kialakulásának számos oka ismert. A genetika és egyes betegségeink mellett bizony az életmódunk és a káros szokásaink is hatással vannak a vérnyomásra – hangsúlyozta Kapocsi Judit, a KardioKözpont magasvérnyomás-specialistája a portálnak adott interjújában.

A sóban gazdag és a káliumban szegény táplálkozás alapvető rizikófaktora a magas vérnyomásnak. Az utánsózás hiánya azonban még nem jelenti azt, hogy kizárható a túl sok só bevitele. Ugyanis a bevitt só nagy része a feldolgozott élelmiszerekből – felvágottakból, szalámikból, chipsekből, rágcsálnivalókból – származik, ezekkel tehát javasolt óvatosabban bánni.

A túlsúly és az elhízás mindenképpen keményebb munkára készteti a szívet, hogy eljuttassa a tápanyagban gazdag vért a testbe. Ráadásul az elhízás igen gyakran együtt jár a magas koleszterin- és trigliceridszinttel, miközben az úgynevezett „jó koleszterinből” kevesebb található a vérben.

A rendszeres mozgás segít a szívnek és az ereknek, hogy erősek, rugalmasak és egészségesek maradjanak, így az aktív életnek önmagában is van egyfajta vérnyomáscsökkentő hatása.

Az egy alkalommal elfogyasztott háromnál több pohár alkohol egészen biztosan megemeli a vérnyomást – ám csak átmenetileg. Ha viszont rendszeresen fogyasztunk alkoholt, akkor hosszú távú emelkedéssel is számolhatunk.

Egyértelmű bizonyítékok támasztják alá a dohányzás egészségromboló hatásait. A dohánytermékek károsítják egyebek mellett a szívet, az ereket és a tüdőt.

„Vannak olyan állapotok, amelyeken nincs módunk változtatni. Ilyen például a családban halmozódó magasvérnyomás-betegség és az idősebb életkor. Ám például a hipertónia kialakulásának komoly rizikófaktorát jelentő cukorbetegség és az enyhe emelkedett vérnyomás ellen is sokat lehet tenni, elsősorban életmóddal, másodsorban (szükség esetén) gyógyszeres kezeléssel” – hangsúlyozta Kapocsi Judit.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések