A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bill Gates felvásárolja a farmokat, hogy legyen piaca a műhúsnak, de ő marhahamburgert eszik


Megdöbbentő leleplezések olvashatók egy hamarosan megjelenő új könyvben, amely szerint Bill Gates hatalmas földterületeket vásárol fel Amerikában, miközben a bolygó megmentésének álcája alatt egészségkárosító műhúsipart épít ki. Gates a közelmúltban műtrágyákba és műhúsba is hatalmas összegeket fektetett be.  

Seamus Bruner újságíró műve azt állítja, hogy Gates műtrágyákba és növényi alapú húsokba történő befektetései aligha lassítják a szén-dioxid-kibocsátást.

A könyv szerint a milliárdos példátlan méretű amerikai termőföld felvásárlásokba kezdett, amit a vegán jövő megteremtésének szlogenjével álcáz.

A Controligarchs („Kontrolligarchák”) című műben, amelyet a New York Post szemlézett, a szerző azt írja, hogy Gates és más milliárdosok, köztük a Meta vezére, Mark Zuckerberg és Jeff Bezos, az Amazon elnöke erőszakos felvásárlásaikkal monopolizálják az ország élelmiszer-ellátását.

A Microsoft-alapító közelmúltbeli, szabadalmaztatott műtrágyákba, műhúsba és mintegy 270.000 hektár amerikai termőföldbe történő befektetéseire hivatkozva Bruner arról ír, hogy Gates - aki nyíltan kiáll az éghajlatváltozás elleni fellépés mellett – egyszerűen a vagyonát akarja növelni a spekulációival.

A szerző szerint Gates „zöld forradalmat” igyekszik megismételni, amely a 20. század első felében az élelmiszertermelés nagymértékű növekedésének időszaka volt az Egyesült Államokban.

A „környezetszennyezés, az erőforrások kimerülése és a kis- és családi gazdaságok óriásgazdaságokká való összevonása” révén a történelem most megismétli önmagát. 

Tavaly év végén Gates egy Reddit bejegyzésében megvédte a mezőgazdasági befektetéseit: „Az Egyesült Államokban a mezőgazdasági területek kevesebb mint 1/4000-ét birtoklom” - írta akkor, miután 18 államban több tízezer hektárnyi földet vásárolt fel.

Könyvében Bruner idézi, hogy Gates dollármilliókat fektetett be olyan cégekbe, mint a Beyond Meat és az Impossible Foods - olyan részvényekbe, amelyek árfolyama valószínűleg emelkedne egy esetleges élelmiszeripari hiány esetén. 

A szerző azt állítja, hogy az üzletember - aki 115,4 milliárd dolláros nettó vagyonával jelenleg a világ hatodik leggazdagabb embere - más, élelmiszerekkel kapcsolatos befektetéseivel is hasznot húzhatna ebből a helyzetből.

„Nem meglepő, hogy míg a farmerektől elvárják, hogy erjesztett gombákat, laboratóriumban termesztett húsokat és kukacokból készült turmixokat egyenek, addig a magán sztárséfeket alkalmazó oligarcháknak eszük ágában sincs ugyanezt tenni” - írja Bruner.

„Bill Gates és Warren Buffett híresek arról, hogy szeretnek marhahamburgert és steaket enni, amikor Gates meglátogatja 93 éves barátját és befektetési mentorát Omahában”. 

Gates nemrégiben befektetett a műtrágyaiparba is, miközben több mint 1 milliárd dollárt költött az ehhez kacsolódó új technológiákra. Mint ismert, néhány hónapja az ENSZ „a szélsőséges szegénység felszámolását, az egyenlőtlenségek csökkentését és a bolygó védelmét” célzó kezdeményezése a hagyományosabb és megfizethetőbb növényi tápanyagok betiltását szorgalmazta, ami feldühítette a gazdákat.

A hagyományos műtrágyákra vonatkozó korlátozásokat, amelyek a gazdák szerint tönkre tehetik őket, csak azután léptették életbe, „miután Gates és haverjai biztosították a helyettesítő műtrágyák szellemi tulajdonjogát” – írja a hamarosan megjelenő könyv.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések