A sűrű bableves sok-sok zöldséggel és paradicsomlével főzve igazán jólesik a hűvösebb napokon.
A bableves akkor jó, ha megáll benne a kanál: ez a paradicsomos változat sok zöldséggel fő, és tört krumpli sűríti be. Alaplével sokkal finomabb lesz, mintha egyszerűen csak vízzel készítenéd: egyszerű és helytakarékos módszer, ha ehhez házilag készítesz egy jégkockatartónyi leveskockát. Konzerv helyett szárazbabból is készítheted, de akkor előző este áztasd be, másnap pedig legalább fél órával tovább főzd.
Hozzávalók 4 személyre
👉 40 dkg konzervbab
👉 3 krumpli
👉 1 l alaplé
👉 1 hagyma
👉 1 sárgarépa
👉 1 kis doboz paradicsompüré (7 g)
👉 1 evőkanál vaj
👉 1 evőkanál olaj
👉 1 teáskanál bazsalikom
👉 1 teáskanál oregánó
👉 1 csokor petrezselyem
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A hagymát vágd apróra, a sárgarépát pucold meg és karikázd fel. Egy lábosban olvaszd össze a vajat az olajjal. Dobd rá a hagymát, párold üvegesre, majd add hozzá a répát, és kevergesd néhány percig, amíg egy kicsit megpirul. Ekkor add hozzá a meghámozott, kockákra vágott krumplit és a lecsepegtetett babkonzervet is.
Öntsd fel alaplével. Sózd, borsozd, szórd meg bazsalikommal és oregánóval, és fél óra alatt főzd az egészet puhára. Amikor már minden megfőtt, kanalazd hozzá a paradicsompürét: azért ne korábban, mert a savas közegben a krumpli nehezen fő meg. A puhára főtt krumplit a levesben krumplinyomóval kicsit törd át, így besűrűsödik, majd szórd meg az egészet aprított petrezselyemmel.
0 Megjegyzések