A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Komoly és egyszerű okok is meghúzódhatnak a lábfájdalom hátterében


Lábfájdalmat sok minden előidézhet. Oka lehet a magas sarkú cipő viselése, a túl szoros lábbeli és még a lábat érő fertőzések is előidézhetik ezt a problémát. Fertőzések és fekélyek elsősorban cukorbetegség esetén alakulhatnak ki. A lábfájdalom hátterében sok más ok is meghúzódhat. Ezek közül mutatunk be most néhányat.


A rendszeres edzés nagyon dicséretes dolog, hiszen a testmozgásnak számtalan jótékony hatása van a testre és a lélekre. Azonban ha nem vagyunk hozzászokva a keményebb edzésekhez, akkor a lábunkban – elsősorban a lábfejben, a lábujjakban – úgynevezett stressztörés is kialakulhat. Sportolóknál ez gyakori probléma. A stressztörés gyógyulási ideje hosszabb időszakot is igénybe vehet, akár 2 hónapra is szükség lehet a teljes gyógyuláshoz.

A túlsúlyos és elhízott emberek gyakran panaszkodnak lábfájdalomra. Meglepő módon a nagyobb zsírtömeg az oka a nagyfokú lábfájdalomnak, legalábbis a kutatási eredmények szerint. A megnövekedett zsírszövet ugyanis gyulladást vált ki a szervezetben és a gyulladás károsítja a láb szöveteit is, ami lábfájdalommal jár együtt.

A dohányzás nem csak a szívre és a tüdőre gyakorol negatív hatást. Az erős dohányosok egyik rettegett betegsége nem más, mint a Buerger-kór. Ennél a betegségnél az erek gyulladt állapotba kerülnek, és ez az állapot a kezek és a lábak fájdalmát okozza. Ezután sebek keletkeznek a végtagokon, az ujjakon, amelyek nem gyógyulnak, így a szövetek elhalnak. Ennek súlyos következményei is lehetnek, ilyen például az amputáció. A betegségnek egyetlen kezelési módja létezik, ami nem más, mint a dohányzásról való leszokás.


A dohányzás a legfőbb bűnös a PAD, azaz a perifériás artériás betegség kialakulásában is. A betegség negatív hatással van a lábra, annak egészségére. A perifériás artériás betegség esetében az artériák összeszűkülnek, ezzel pedig csökken a végtagok véráramlása. A betegség egyik tünete a szűnni nem akaró vádlifájdalom, de a vér nem megfelelő áramlása miatt fekélyek is kialakulhatnak a végtagokon, amelyek vagy nehezen gyógyulnak, vagy egyáltalán nem mutatnak gyógyulást. Ennek a betegségnek is lehet következménye az amputáció.

A nagyfokú alkoholfogyasztás rendkívül káros, hiszen minden szervre és sejtre negatívan hat, illetve az idegeket is károsítja. Ilyenkor égő és bizsergő érzés alakulhat ki a végtagokban. Ezt nevezi az orvosi szaknyelv alkoholos neuropátiának. Azonban előfordul, hogy a B-vitamin hiánya váltja ki ezt az állapotot. Azok, akik sok alkoholt fogyasztanak, gyakran szenvednek hiányt B-vitaminokban, különösen B12-vitaminban.

A cukorbetegségnek két szövődménye is lehet: rossz véráramlás és idegkárosodás. A láb idegkárosodása azt jelenti, hogy a különféle sebeket, sérüléseket nem érzi a beteg. A rossz keringés miatt pedig a lábon kialakult sebek és lábfekélyek nem, vagy csak nagyon nehezen gyógyulnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések