A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így tehetjük hatékonyabbá a tápanyagok felszívódását szervezetünkben


Mindenféle tápanyagra szükségünk van, hogy a testünk egészségesen működjön. 

A test tápanyag-felszívódási képességét sok minden befolyásolhatja, például az ételek párosítása és az étkezés módja. Ha például gyorsan eszünk, akkor előfordulhat, hogy a tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően. Ez még abban az esetben is igaz, ha egyébként tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztottunk. Létezik néhány olyan módszer és trükk, amellyel hatékonyabbá tehetjük a tápanyagok felszívódását. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az ételek megfelelő párosítása növelheti a tápanyagok felszívódását, és ezzel sokat javulhat az egészségünk is. Például a vas és a C-vitamin kombinációja nagyon hasznos, hiszen egymás nélkül nehezen működnek. Annak érdekében, hogy a szervezetben felszívódjon a növényi alapú vas, C-vitaminnal vagy C-vitaminban gazdag táplálékkal kell azt együtt fogyasztani, ugyanis a C-vitamin segít lebontani a rosszabb felszívódású növényi eredetű vasat, mégpedig olyan formában, amelyet a sejtek fel tudnak szívni és hasznosítani képesek. Ha spenótot eszük, akkor vasban gazdag ételt fogyasztunk. Előnyösebb a spenóthoz egy kis citromot is adni, mert így hatékonyabban szívódik fel a spenótban található vas.

Az erős és egészséges csontokhoz megfelelő mennyiségű kalciumra van szükség. De ahhoz, hogy ez az ásványi anyag fel tudjon szívódni, D-vitaminra is szükség van. Például ha D-vitaminban gazdag tejterméket fogyasztunk, adjunk hozzá kalciummal dúsított táplálékot is.

Amennyiben gyorsan eszünk, azaz nem rágjuk meg megfelelően az ételt, akkor nagy az esélye, hogy a tápanyagok nem szívódnak fel kellőképpen. Ha azonban alaposan megrágjuk a falatot, akkor ezzel aktiváljuk a szájüregben lévő enzimeket. Egy kutatás során azt állapították meg, hogy azoknál a vizsgálati alanyoknál szívódott fel hatékonyabban a mandulában található E-vitamin, akik legalább negyvenszer megrágták azt, ellentétben azokkal, akik csak körülbelül tízszer rágták meg ezt a táplálékot.

A tápanyagok felszívódására az is hatással van, hogy éppen milyen lelkiállapotban étkezünk. Ha ugyanis stresszesek vagyunk, akkor megemelkedik a szervezetben a kortizolszint, ami pedig szapora szívverést eredményez. Ilyenkor az energia a stressz kezelésére fordítódik, ennek köszönhetően lelassul az emésztési folyamat, ami pedig csökkenti a tápanyagok felszívódási képességét. A stressz emellett a gyomorürülést és az anyagcserét is lassítja.

Korábbi tanulmányok szerint a gyümölcs fogyasztása jobb ötlet, mint a gyümölcsléivás. Ezt napjainkban megcáfolják, ugyanis mind a kettőre szüksége van a szervezetnek. Egy tanulmány azt írta le, hogy sok gyümölcs esetében akkor szívódnak fel jobban a tápanyagok, ha lé formájában fogyasztjuk azokat. Például a karotinoidok jobban felszívódnak, ha narancslevet iszunk, mintha a gyümölcsöt ennénk. Ellenben a gyümölcs rostjaira is szükségünk van, hiszen többek között az emésztésnek tesznek nagyon jót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések