A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gulyás Gergely: "A lengyel választók döntését tiszteletben kell tartani, és a döntés világos”

“Kérdés, hogy akinek a lengyel polgárok bizalmat szavaztak, mi is bizalmat szavaztunk volna-e. De ettől még volt egy demokratikus választás, annak van egy eredménye, azt tiszteletben kell tartani” - nyilatkozta Gulyás Gergely az atv.hu-nak a lengyel választásról arra, hogy ha nem PiS-kormány lesz, az kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja Magyarországot az EU-ban.

“A lengyel választásokat úgy kell értékelni, ahogy mindenkitől elvárjuk a magyar választások értékelését is, tiszteletben kell tartani a lengyel választópolgárok döntését. S a lengyel választópolgárok döntése világos”

- nyilatkozta Gulyás Gergely munkatársunk kérdésére a héten arra, hogy Magyar Levente, a külügyi államtitkár vasárnap, még az exit poll eredmények megjelenése előtt a lengyel választásról - az MCC eredményváró panelbeszélgetésén - azt mondta, “hogyha nem a PiS folytatja a kormányzást, az nem csak a V4-nek tesz rosszat, de a két ország kapcsolatát is megronthatja, Magyarországot kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja az európai politikában”. 

Múlt vasárnap Lengyelországban a jelenleg kormányzó Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) párt 35,61 százalékos eredményt ért el, míg a Donald Tusk vezette fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció 30,51 százalékot. S mivel a harmadik helyen a szavazatok 14,42 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) végzett, és átlépte a parlamenti bejutási küszöböt 8,56 százalékkal az Új Baloldal (Nowa Lewica) is, elmondható: Orbán Viktor legfőbb szövetségese, Mateusz Morawiecki nyert, de nem győzött, mert a PiS valószínűleg nem tudja megszerezni azt a 231 mandátumot a Szejmben, ami a parlamenti többséghez és a kormányalakításhoz szükséges. Kaczynskiék szóba jöhető koalíciós együttműködést esetleg a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetségének, a Konföderációnak  (Konfederacja)  a képviselőivel tudtak volna kialakítani, de ez a formáció csak 7,15 százalékot szerzett. Tusk - aki a Fidesz korábbi pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) is elnöke volt és az Európai Tanács vezető posztját is betöltötte -, otthonosan mozog Brüsszelben, és teljesen EU-integráció párti.  

“Az egy másik kérdés, hogy mi bizalmat szavaztunk volna-e ….” 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv kérdésére, miszerint Donald Tusk kapcsolata konfliktusos volt a magyar miniszterelnökkel, egyik nyilatkozatában lényegében a covid vírushoz hasonlította, azt válaszolta: “az egy másik kérdés, hogy akinek a lengyel polgárok vasárnap bizalmat szavaztak, annak mi is bizalmat szavaztunk volna-e. De ettől még volt egy demokratikus választás, annak van egy eredménye, azt tiszteletben kell tartani” - hangsúlyozta Gulyás Gergely. 

Pénteken a kancelláriaminiszter már Berlinben folytatott tárgyalásokat és “kiemelt jelentőségűnek”  nevezte a magyar kormány számára az együttműködést a német szövetségi kormánnyal. Gulyás Gergely azt is hangsúlyozta Berlinben, hogy Magyarország NATO- és EU-tagként "hűséges szövetséges", amely elfogadja és végrehajtja a közös döntéseket, de az 56-os forradalom, "1956 nemzete", és határozottan képviseli véleményét. 

Előtte október 23-i megemlékezésen Bécsben a magyar nagykövetségen mondott beszédet, és megbeszélést folytatott Alexander Pröll néppárti pártigazgatóval, Christian Hafenecker FPÖ főtitkárral és Volker Reifenbergerrel, az osztrák parlament honvédelmi bizottságának elnökével.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések