A csodás német szilvás lepény foszlós kelt tésztából készül, és a belsejéig lejut a gyümölcs leve.
A német szilvás lepény összeállítása gyerekjáték lesz akkor, ha tudsz már kelt tésztát készíteni. Figyelj rá oda, hogy minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű legyen. A lila gyümölcs szezonja ilyenkor ősszel van, használd ki jól: házi lekvárt is készíthetsz belőle kevés munkával.
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
👉 50 dkg liszt
👉 7 dkg vaj
👉 4 evőkanál cukor
👉 3 dkg élesztő
👉 2.5 dl tej
👉 1 tojás
👉 1 csipet só
👉 1 evőkanál zsír a tepsi kikenéséhez
A tetejére:
👉 1 kg szilva
👉 2 evőkanál cukor
👉 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg. Adj hozzá egy evőkanál cukrot és egy evőkanál lisztet, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. A vajat olvaszd fel.
A maradék lisztet közben szitáld egy tálba. Add hozzá a maradék cukrot, a tojást, egy csipet sót, az élesztős tejet, és kezdd el összedolgozni. Amikor már összeállt, több részletben csorgasd hozzá a vajat. Jól dolgozd ki, és letakarva, meleg helyen, nagyjából egy óra alatt keleszd a duplájára. Közben a szilvát mosd meg, magozd ki, szeleteld fel, és forgasd össze fahéjas cukorral.
Amikor a tészta megkelt, egy tepsit kenj ki zsírral. A tésztát nyújtsd ki akkorára, mint a tepsi, és emeld át bele. Szórd meg a tetejét a fahéjas szilvával, nyomkodd is jól bele a tésztába, majd újra takard le, és keleszd újabb negyedórát. 200 fokos sütőben nagyjából húsz perc alatt süsd pirosra.
0 Megjegyzések